Basiscursus asfaltverhardingen 2018

Gepubliceerd op 24-05-2018 11:10

Asfalt is een belangrijke en veelgebruikte verharding voor wegen. De kwaliteit en de duurzaamheid ervan vinden hun oorsprong vanaf de grondstof tot inzicht in de verwerking en de toepassing, m.a.w. vanaf de producent tot de ontwerper. Daarom richt deze basiscursus, georganiseerd door de Universiteit Antwerpen (opleiding Bouwkunde Onderzoeksgroep Wegenbouwkunde (EMIB)) in samenwerking met Kiwa KOAC, zich op de praktische kennis van grondstoffen, productie en verwerking van asfalt en de relatie tussen de verschillende stappen in het asfaltproces.

kaart met Belgfische asfaltcentraleskaart met Belgfische asfaltcentrales

Op deze manier wordt inzicht verworven in het materiaal "asfalt" en in het juist selecteren van de verschillende types asfalt. De deelnemers leren de basiseigenschappen van asfalt kennen, hoe asfalt wordt geproduceerd, welke toepassingsmogelijkheden er bestaan en aan welke aspecten een bijzondere aandacht moet worden geschonken.

De cursus richt zich op de situatie in Vlaanderen. Daarom wordt elke fase getoetst aan de specificaties uit het Standaardbestek 250.

Tijdens elke module, die wordt gedoceerd door experten uit de sector, is voldoende tijd voor vragen van de deelnemers. Interactie, bijvoorbeeld een eigen ervaring, maakt de cursus boeiend voor elke participant. Een bezoek aan een asfaltinstallatie en een werf vullen deze cursus aan om ook de praktijk op te snuiven.

Deze basiscursus richt zich tot beginnende ingenieurs, technici, werfleiders en onderzoekers die geen of slechts weinig kennis hebben van asfalt en haar toepassingen. In het voorjaar van 2019 volgt er een vervolgcursus.

De 7 lesdagen vinden plaats van 06/09/2018 tot 22/11/2018. Bezoek aan een asfaltcentrale is ook inbegrepen.

Het volledige programma kan u raadplegen via www.uantwerpen.be/en/research-groups/emib/activities/bca/

(bron: EMIB)

www.uantwerpen.be/en/research-groups/emib/activities/bca/www.asfaltcentrales.bewww.bestratingsgids.be/keuze-verharding/asfalt