Sleufsilo’s landbouwbedrijf in Kinrooi geasfalteerd met zuurbestendig asfalt

Gepubliceerd op 15-04-2024 16:43

Op het landbouwbedrijf Linssen-Beckers in Kinrooi werden recent een aantal nieuwe sleufsilo’s gebouwd. De zuurtegraad van de opgeslagen producten tast na verloop van tijd wel de vloeren van de silo’s aan. Daarom is het aangeraden om het grondoppervlak regelmatig en preventief te onderhouden. Het asfaltteam van Hoogmartens Wegenbouw ging aan de slag om de silo’s te voorzien van duurzame vloeren.

foto's: (c) Hoogmartensfoto's: (c) Hoogmartens

Een sleufsilo is een open of eventueel afdekbare constructie die bestaat uit betonnen wanden en een verharde vloer. Op boerderijen worden sleufsilo’s gebruikt voor het opslaan van onder andere maïs, bieten, compost en mest. Door het aanwenden van deze silo’s in plaats van onverharde stockageplaatsen, is er minder productverlies en voorkomt men bodemverontreiniging. De zuurtegraad van de opgeslagen producten tast na verloop van tijd wel de vloeren van de silo’s aan. Daarom is het aangeraden om het grondoppervlak regelmatig en preventief te onderhouden.

Tom Cillen, Afdelingshoofd Asfalt bij Hoogmartens: “Op het landbouwbedrijf van Linssen-Beckers in Kinrooi hebben we asfalt gelegd in gloednieuwe sleufsilo’s. Twee lagen, een onder- en een toplaag, zodat de vloeren van de silo’s bestand zijn tegen de zware belasting door tractoren en vrachtwagens. Bovendien hebben we gebruikgemaakt van zuurbestendig asfalt dat door de toevoeging van een bepaald product resistent is tegen de zuursappen van bijvoorbeeld dierenvoer, maïs en mest. Zuurbestendig asfalt zorgt voor een langere levensduur van de silovloeren, maar het blijft uiteraard belangrijk dat een en ander regelmatig geïnspecteerd wordt. Preventief asfaltonderhoud biedt immers de beste garantie voor een lange levensduur.”

Duurzaam vakwerk

Hoogmartens wordt ook regelmatig ingeschakeld voor het onderhoud van oudere sleufsilo’s.

Tom: “De vloeren van dergelijke silo’s zijn vaak uitgevoerd in beton. Als het oude beton versleten en uitgerafeld is, adviseren wij om er een zuurbestendige asfaltlaag overheen te leggen. Asfalt is zoals gezegd duurzamer, voorkomt doorlekken naar de bodem én er is ook het tijdsvoordeel: een asfaltlaag kan snel aangelegd worden en dankzij de snelle droging kunnen de silo’s al na één dag terug gebruikt worden. In geval van betonnen vloeren duurt het een stuk langer vooraleer men er opnieuw over kan rijden.”

Jan Linssen uit Kinrooi is alvast zeer tevreden over het geleverde werk aan zijn nieuwe silo’s. “De mannen van Hoogmartens hebben prima werk afgeleverd. Er moest een behoorlijk grote oppervlakte worden geasfalteerd, maar omdat ze goed hebben doorgewerkt, waren ze op één dag klaar. Ik werd vooraf ook goed geïnformeerd over de uit te voeren werken, de timing en de voordelen van zuurbestendig asfalt. Hoogmartens is zijn afspraken over heel de lijn nagekomen, de prijs zat goed en na afloop werd alles netjes opgeruimd."

bron:

https://www.hoogmartens.be/Werken bij Hoogmartens: vacatures
Zuurbestendig asfalt zorgt voor een langere levensduur van de silovloerenZuurbestendig asfalt zorgt voor een langere levensduur van de silovloeren