vaksite voor bestrating, wegenbouw, grondwerk & civiele werken portaalsite van & voor de wegenbouwsector

The Waterbench wint nu ook Henry van de Velde publieksprijs

Publicatiedatum: 24-01-2020 16:50

The Waterbench van Ebema en ontwerper Barbara Standaert wint de Henry van de Velde Public Gold Award 2020. Eerder sleepte het stadsmeubel ook al een Henry van de Velde award 2020 in de categorie ‘Habitat’. De winnaar van de publieksprijs werd op woensdag 22 januari bekend gemaakt tijdens de ceremonie in de Bozar in Brussel. Over alle categorieën heen sleepte The Waterbench dus de meeste publieksstemmen in de wacht.

bron foto: Ebemabron foto: Ebema

The Waterbench is een ecologische zitbank die functies als zitbank, plantenbak en regenwaterton combineert. Het betonnen zitgedeelte is poreus. Het regenwater belandt in een spaarbekken waarin planten hun water vinden. De watervoorziening vraagt dus nauwelijks onderhoud, zorgt voor een blijvende groene touch in de stad én heeft een verkoelend effect. Ook bij regenweer blijft het zitvlak droog.

Een andere grote troef is de mogelijkheid om het zitmeubel in te ‘planten’ zonder al te grote ingrepen, aangepast aan de noden van de omgeving. De subtiele combinatie van functies wekt nieuwsgierigheid en sociale interactie. Groen en water brengt mensen samen en gesprekken op gang.

Jury én publiek overtuigd

In november overtuigde het ontwerp al de jury van de Henry van de Velde-prijzen, de meest prestigieuze designprijzen van het land. The Waterbench won een Henry van de Velde Award 2020 in de categorie Habitat. Die richt zich op designproducten die de woon- of werkomgeving verbeteren. Op 22 januari liet ook het publiek zijn stem horen. Over de categorieën heen konden ze hun favoriet kiezen. Dat werd dus The Waterbench. Een nieuwe bekroning voor Ebema uit Zutendaal en ontwerpster Barbara Standaert.

“We zijn uiteraard dolgelukkig met deze erkenning door het publiek”, glundert Sonja Kuypers, CEO van Ebema. “Onze missie is ‘ruimte verbeteren’. Dat doen we met dit stadsmeubel. The Waterbench combineert stad, natuur en beton. Ze geeft het groen een plek in ons verstedelijkte landschap én biedt zitcomfort. Zo bevordert ze het sociale contact tussen inwoners in de openbare ruimte en werknemers in een bedrijfsomgeving.”

 

www.henryvandevelde.be/winnaar/public-award-2020/waterbench
www.ebema.be

advertenties

advertenties