Caterpillar voegt een nieuwe productieklasse tandemtrilwalsen toe aan de serie asfaltmachines.

Gepubliceerd op 12-04-2018 16:25

De nieuwe modellen zijn de CB13, CB15 en CB16. De nieuwe naamgeving correspondeert met hun gewichtsklassen 13, 15 en 16 ton. Bovendien kunnen deze modellen worden uitgerust met een oscillatie-/trilsysteem voor een grote veelzijdigheid in toepassingen, en zijn de bedieningselementen, het watersproeisysteem, de toegang voor onderhoud en de verlichtingspakketten verbeterd.

(bron foto: Caterpillar)(bron foto: Caterpillar)

Veel technologische verbeteringen worden geleverd via de optie Cat ® verdichtingsregeling. De systemen voor mapping van temperatuur en aantal gangen combineren infrarood- temperatuursensoren met GPS-mapping om de machinist op de hoogte te houden van de huidige mattemperaturen, de machinepositie, het aantal gangen en de gangdekking. Dit intuïtieve systeem zorgt voor een aanzienlijke verbetering van het rolpatroon bij 's nachts walsen en registreert informatie voor toekomstige procesanalyse en documentatie voor kwaliteitscontrole. In combinatie met de verlichting van de trommelrand en het trommeloppervlak helpt de Cat verdichtingsregeling om de werkdag beter te benutten en de dagelijkse productie te hogen door het werkterrein beter zichtbaar te maken in donkere omstandigheden.

De communicatie tussen machines is een andere technologische verbetering die de efficiëntie op het werkterrein verhoogt. Het systeem helpt walspatronen gesynchroniseerd te houden door in kaart gebrachte gegevens zoals CMV, temperatuurmapping, dekkingsgebied en kaarten met het aantal gangen te delen met de displays van meerdere machines.

Productiviteit van machinisten handhaven

Werken in ongunstige omstandigheden is eigenlijk standaard bij het asfalteren, maar de cabine helpt machinisten comfortabel en productief te blijven.

Zicht en comfort worden verbeterd door de optionele 360º draaibare stoel waarmee de machinist altijd in de rijrichting kan kijken. De handwielbesturingstechnologie elimineert de voorste stuurconsole, waardoor de machinist de watersproeiprestaties eenvoudig kan bewaken. Een vereenvoudigd bedieningspaneel met 8 knoppen zorgt voor efficiënte besturing en prestaties.

Veelzijdige trilsystemen

Deze verdichters bieden verschillende trillingsopties waaronder een oscillatie-/trilsysteem, systemen met twee amplitudes, dubbele frequentie, Versa Vibe™, en met vijf amplitudes. Het Versa Vibe-systeem creëert een 2-in-1-machine met vier amplitudes en twee frequenties. Dit veelzijdige systeem biedt twee instellingen voor minder hard kloppen en hogere werksnelheden op dunne asfaltlagen, en twee instellingen voor harder kloppen en lagere werksnelheden op dikke asfaltlagen. Het systeem met vijf amplituden biedt het grootste aantal amplitudes met een enkele frequentie, terwijl het systeem met twee amplitudes en twee frequenties eenvoudige verdichting van dunne en dikke lagen biedt met één druk op een schakelaar. Deze beproefde trilsystemen worden nu aangevuld door de combinatie van verticale trillingen in de voorste trommel en oscillerende trillingen in de achterste trommel.

Oscillatie-/trilsysteem

Het ontwerp combineert Caterpillars hoogwaardige verticale trilsysteem op de trommel aan de voorzijde met oscillatietechnologie op de trommel aan de achterzijde. De trommel aan de voorzijde met verticaal trilsysteem is leverbaar met een 2-amplitude-, 5-amplitude- of Versa-Vibe-systeem dat zorgt voor een eerste verdichting, terwijl de trommel aan de achterzijde met oscillatiesysteem uitstekende prestaties levert voor een optimale afwerking en dichtheid.

Het oscillatiesysteem maakt gebruik van het beproefde, door Caterpillar ontwikkelde systeem met capsulevormig excentrisch gewicht en heeft een onderhoudsinterval van 2 jaar/2000 uur. Hiermee kunnen aannemers de inzetbaarheid van de machine verhogen en de kosten voor periodiek onderhoud beperken. Een duurzame power-transmissie maakt gebruik van een uniek riemaandrijfsysteem dat twee keer zoveel laadvermogen levert als systemen met een distributieriem, voor een betrouwbaarder bedrijf. Daarnaast biedt de geharde trommel langdurig een uitzonderlijk lange levensduur voor een groot aantal mengsels en een uitstekende structuur, dichtheid en afwerking van de afwerklaag.

Soepel, wendbaar

Deze modellen hebben een nieuw ontworpen in het midden scharnierende koppeling met 6 graden oscillatie die zorgt voor contact met de mat en soepeler rijden op oneffen oppervlakken. Een optionele offset-koppeling verlengt de dekking tot 170 mm (6 ") en vereenvoudigt de besturing naast obstakels zoals stoepranden en goten. Hij levert uitstekende prestaties bij langsnaden door de rand met de voorste trommel samen te persen en met de achterste trommel af te dichten.

De Cat C4.4-motor met een nominaal vermogen van 106 kW (142 hp) wordt standaard geleverd met Eco-modus en automatische snelheidsregeling. Dit leidt tot een gelijkmatige verdichting, brandstofbesparing en lagere geluidsniveaus voor zowel machinisten als ander personeel op het werkterrein.

(bron: Cat.com)

CAT DEMO TOUR vanaf 20 april: klik hier