De CO2-uitstoot van je project verlagen met geopolymeerbeton

Gepubliceerd op 15-03-2024 08:15

De cementindustrie is verantwoordelijk voor maar liefst acht procent van de globale CO2-uitstoot. Logisch dus dat het een belangrijke pijler is bij de ambitie om de bouwsector te verduurzamen. Vanuit een drive om de milieu-impact van de sector te verkleinen biedt fabrikant van prefabbeton Ebema voor een deel van zijn gamma nu producten in geopolymeerbeton aan. De keuze voor geopolymeerbeton alleen al, maakt het mogelijk om de CO2-uitstoot per vierkante meter bestrating tot meer dan de helft te reduceren.

bron foto: Infra Magazine / (c) Ebemabron foto: Infra Magazine / (c) Ebema

In plaats van de klassieke combinatie van water, zand en cement wordt geopolymeerbeton gemaakt met water, zand, hoogovenslakken en enkele chemische producten voor de binding. Hoogovenslakken zijn een restproduct van de ijzerproductie in hoogovens. Ze vervangen het cement in traditioneel beton. “Dat maakt het net zo interessant”, weet marketingmanager en woordvoerder bij Ebema Herwig Dessers. “Bij het maken van cement komt heel wat CO2 vrij dat opgeslagen is in de kalksteen. Bovendien wordt die kalksteen op hoge temperatuur verhit in hoogovens, wat extra CO2 genereert. Door het gebruik van cement te vermijden, bekomen we dus meteen een grote winst qua uitstoot. Als je weet dat onze standaardklinkers al zo’n dertien procent beter doen dan vergelijkbare producten in de markt, kom je al snel tot een mooie duurzaamheidsscore."

RESTPRODUCT GOED BENUT

De hoogovenslakken binden het beton via een reactie met enkele chemische producten. Zo ontstaat beton dat even goed scoort op alle kwaliteitsproeven. De technische kwaliteiten tussen beide betonsoorten zijn dus erg vergelijkbaar, met een belangrijke uitzondering: cementgebonden beton is beter bestand tegen dooizout. Daarom krijgen de producten van Ebema kernbeton met geopolymeren en een toplaag met gewoon beton. Het maakt de voetafdruk van het volledige product een stuk lager, terwijl je als aannemer nog steeds zeker bent van de gewenste technische prestaties.

MILIEU-IMPACT ALS SAMENSPEL VAN DIVERSE FACTOREN

“We maken onze cijfers net zo hard als onze klinkers”, staat te lezen op de website van Ebema. Waar het misschien aanlokkelijk is om te goochelen met gemiddelde percentages bespaarde CO2 bewijst Ebema de concrete impact liever op projectniveau. Daarvoor gebruikt het software van onafhankelijke partners VITO en Enperas. “We berekenen de Life Cycle Analysis van het gekozenbetonproduct. Daarbij brengen we alle parameters in rekening, van water- en elektriciteitsverbruik over de gebruikte grondstoffen tot de uitstoot van het transport. We maken ook een tweede rapport op basis van hetzelfde product dat honderd procent cementgebonden is. Zo kan je als aannemer de CO2-reductie bewijzen met echte cijfers.”

EERSTE PROJECTEN GEREALISEERD

Vooral in het aanbod waterpasserende bestrating doen de geopolymeerbetonvarianten het goed. De eerste projecten zijn in uitvoering of zelfs al enige tijd opgeleverd, zoals Kamp C in Westerlo. Dat centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw legde de lat voor hun eigen site uiteraard hoog. Het gebouw is volledig circulair en ook de omgevingsaanleg moest zo milieubewust mogelijk gebeuren. De waterpasserende Halters in geopolymeerbeton van Ebema pasten perfect binnen die visie. Raadgevend ingenieur Frank Gendera geeft meer details: “Voor de Halters (22 cm x 11 cm x 8 cm) die geleverd werden bij Kamp C noteren we 43 procent minder CO2-uitstoot per vierkante meter bestrating ten opzichte van de Halter in cementgebonden beton. Op een oppervlakte van 420 vierkante meter is er zo 3.507 kg minder CO2-uitstoot. Ga je vergelijken met een standaard betonstraatsteen die niet waterpasserend is, en dus een grotere betonmassa heeft, dan wordt de duurzaamheidswinst nog groter.” Anderhalf jaar na de oplevering ziet de bestrating er nog steeds identiek uit als een met klassieke klinkers. Min de hoge CO2-uitstoot, welteverstaan.

LUNCH & LEARN MET EBEMA
Alles te weten komen over het geopolymeerbeton van Ebema, de producten en de positieve impact op de voetafdruk van jouw infraprojecten? Ebema komt graag naar je toe. Evi Janssen, marketing officer bij Ebema: “We organiseerden al enkele Lunch & Learn-events bij diverse organisaties en bedrijven. We geven uitleg, tonen de sterke prestaties van onze duurzame producten, netwerken en eten terwijl een hapje. Informeren en inspireren in een smakelijke formule!”

artikel uit infra magazine #1 - 2024 > hier downloadenhttps://living-city.ebema.be/nl-BE/inspiratie/de-kijker/hoe-jij-de-co2-uitstoot-halveren
De CO2-uitstoot van je project verlagen met geopolymeerbetonDe CO2-uitstoot van je project verlagen met geopolymeerbeton
artikel uit Infra Magazineartikel uit Infra Magazine