Waterdicht ontwerp voor bedrijfsgebouw Hakron

Gepubliceerd op 15-03-2024 09:00

Hakron, specialist in toebehoren voor betonbouw, bekisting en prefab, liet in Tubeke een nieuw bedrijfspand optrekken. Naast de strategische ligging – langs de E429 tussen Brussel en Nijvel – scoort het gebouw vooral op het vlak van duurzaamheid. Het uitgekiende waterbeheer, gebaseerd op een grondige voorstudie door Deschacht, drukt mee de stempel op de nieuwe uitvalsbasis.

bron foto: Infra Magazine / (c) Deschachtbron foto: Infra Magazine / (c) Deschacht

Hoofdaannemer Alheembouw schakelde Wylagro in voor de voorbereidende grondwerken. Zij realiseerden onder meer het waterbeheer, in nauwe samenwerking met Deschacht. Die laatste voerde een grondige voorstudie uit en leverde de nodige werfmaterialen. “Eind maart 2023 startten we met de grond- en rioleringswerken, met aandacht voor een gescheiden afvoer van regen- en vuilwater”, blikt Wylagro-werfleider Dieter Depoorter terug. “Na het klaarmaken van de ondergrond kon het team van Alheembouw bewapening leggen en starten met de ruwbouw.”

VLOTTE EN CORRECTE PLAATSING

Het voortraject van de grondwerken was cruciaal voor een efficiënt en duurzaam resultaat. Midden januari 2023 startte Deschacht met een onderzoek naar de vlotst mogelijke afvoer van regen- en afvalwater. “Waar doken mogelijke obstakels op? Hoe konden we anticiperen op potentiële problemen? We maakten een zo ‘waterdicht’ mogelijk ontwerp van de site, zodat Wylagro alle nodige onderdelen zou hebben tijdens de voorbereidende grondwerken”, schetst Dirk Stuyven, hoofd Studiedienst en Engineering Vlaanderen bij Deschacht. Door alle aandachtspunten duidelijk in kaart te brengen, verliep de plaatsing op de werf vlot en volgens de juiste voorschriften.

BOUWSTENEN VOOR DUURZAAM WATERBEHEER

Onder meer de Tubao-buffer- en stockagetanks dragen bij aan het duurzame waterbeheer. De gegalvaniseerde, gegolfde stalen tanks zijn erg doeltreffend om regenwater te bufferen, te infiltreren en op te slaan. Deschacht leverde snel de nodige tanks en bijhorende afvoerbuizen, in verschillende maten en diktes. Ook de Drainix werd ingezet op de site van Hakron. “Deze unieke gepatenteerde oplossing is een eigen ontwikkeling van Deschacht”, geeft Dirk aan. “Met Drainix bieden we klanten een waterdoorlatende verharding waarbij hemelwater doorheen de volledige structuur kan infiltreren, dus ook doorheen de fundering en de onderfundering. Bovendien is Drainix goed berijdbaar voor zwaar verkeer.” Wylagro maakte al kennis met de gewapende betonnen grastegel tijdens de vakbeurs Matexpo. Het eerste gebruik, binnen het Hakronproject, was meteen een groot succes.

artikel uit infra magazine #1 - 2024 > hier downloadenhttps://www.deschacht.eu/
Ook de Drainix werd ingezet op de site van HakronOok de Drainix werd ingezet op de site van Hakron
artikel uit Infra Magazineartikel uit Infra Magazine