Wegenwerkers gezocht

Gepubliceerd op 15-03-2022 16:05

Het lijkt vanzelfsprekend dat duizenden mensen zich elke dag van A naar B verplaatsen over degelijke wegen. Dat aan die wegen heel wat werk voorafgaat, wordt wel eens vergeten. Er zijn steeds minder mensen die een job zoeken in de wegenbouw, maar de vraag naar gemotiveerde werkkrachten in de sector blijft hoog. Dat heb je wellicht zelf ook al gemerkt. VDAB zet daarom sterk in op knelpuntberoepen.

bron foto: VDAB (Infra Magazine)bron foto: VDAB (Infra Magazine)

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddelingen Beroepsopleiding speelt met zijn bemiddeling en waaier aan opleidingen in op verschillende knelpuntberoepen in de sector. Glenn Tesch, teamleider Hout en Bouw bij VDAB, schetst de situatie: “Er zijn te weinig mensen op zoek naar een job in de bouw. Een bijkomend probleem is dat er vaak een mismatch is tussen de weinige mensen die we hebben en de gezochte competenties.” Volgens Glenn ligt het probleem niet bij de kwaliteit van het onderwijs. “De beschikbare opleidingen en ons onderwijs zijn zeker van hoge kwaliteit. Er stromen simpelweg te weinig mensen door naar de bouwopleidingen.”.

HET IMAGO OPPOETSEN

Er kiezen dus te weinig mensen voor de bouwsector. Hoe dat komt? “Er bestaatnog altijd een stereotiep, verkeerd beeld van werken in de (wegen)bouw”, verklaart Glenn. “Mensen denken dat werk in de bouwsector altijd zwaar, vuil en vooral onveilig is. Dat is vandaag helemaal niet meer het geval. Er worden enorme inspanningen geleverd om werven veilig te maken. Werfongevallen komen steeds minder vaak voor en op het gebied van ergonomie is ook een enorme vooruitgang geboekt. Door de inzet van machines moeten arbeiders niet meer zoveel sleuren met zware zakken of stenen.”
De bouwsector is vandaag koploper als het gaat over implementatie van nieuwe technologieën. Mechanisering en automatisering ondersteunen de arbeiders in het werk. Bovendien blijft een job in een snel evoluerende sector steeds boeiend. VDAB probeert met zijn bemiddeling het verkeerde beeld van de bouwsector bij te sturen. Om een realistischer beeld te schetsen van de bouwsector werkt de dienst ook samen met sectorfonds Constructiv.

HET OPLEIDINGSTRAJECT

VDAB volgt de situatie op de arbeidsmarkt nauwgezet en organiseert verschillende praktische opleidingen die leiden naar een knelpuntberoep, zoals bouwplaatsmachinist of wegenwerker. Elke opleiding bij VDAB is een geïndividualiseerd traject. Cursisten kunnen op ieder moment een opleiding aanvatten.

Gemiddeld zijn ze drie tot vier maanden in opleiding. Daarna zijn de toekomstige machinisten en wegenwerkers in staat op een veilige manier een bijdrage te leveren op de werf.

Glenn Tesch wijst erop dat alle opleidingen basisopleidingen zijn. “Je kan natuurlijk niet verwachten dat onze cursisten op hetzelfde tempo kunnen meedraaien als een vakman die al vijf of tien jaar ervaring heeft. Toch is de opleiding al een waardevolle praktijkoefening. Op korte tijd leren onze cursisten al heel veel. Werkgevers geven bovendien aan dat VDAB-afgestudeerden gemotiveerd zijn en zich snel inwerken.”

De opleidingscentra van VDAB houden de vinger aan de pols op de werkvloer. Zo slagen ze erin opleidingen te maken en te geven die een echt antwoord bieden op de huidige uitdagingen en schaarse functies. Als kers op de taart doen cursisten ervaring op tijdens de opleidingsstage, op een echte werkplek en tussen collega’s die de sector al kennen. Zowel voor werkgevers als werknemers is de stage een interessante optie. De werknemer leert al doende bij en zowel werkgever als werknemer kunnen aftoetsen hoe de samenwerking verloopt.

Een bijkomende mogelijkheid is de individuele beroepsopleiding (IBO) van VDAB. “Een IBO is ideaal voor een werkgever die een veelbelovende kandidaat wil aannemen die nog maar weinig ervaring heeft. Werknemers kunnen zo aan de slag gaan en hun vaardigheden bijschaven terwijl ze al iets verdienen. Werkgevers betalen tijdens IBO een vaste premie en vormen zelf hun ideale werknemer. Gedurende maximaal zes maanden wordt de werkzoekende in het bedrijf opgeleid en na een positieve evaluatie ga je vast aan de slag als deskundig opgeleide medewerker.”

MEER DAN ZWAAR HANDWERK

VDAB gaat actief op zoek naar de juiste profielen. Daarvoor werken ze samen met lokale besturen en overheden, zoals het OCMW, of Ligo-scholen. “De grootste doorstroom naar de bouw gebeurt nog altijd door eigen bemiddeling”, vertelt Glenn. “Natuurlijk verplicht of dwingt VDAB niemand. Het heeft geen enkele zin om iemand te overtuigen van een job waar ze geen zin in hebben, maar als er interesse is, stuurt VDAB werkzoekenden graag door naar het opleidingscentrum.” De opleidingen tot bouwplaatsmachinist of wegenwerker kan je volgen in Bilzen, Herentals, Roeselare of Zottegem.

Tijdens een opleiding bij VDAB krijg je meer dan de pure vakkennis. “Voor de start van een opleiding ondergaat elke cursist een medisch onderzoek. Ook tijdens de opleiding is er steeds veel aandacht voor veiligheid. Bij ons behalen cursisten ook hun VCA-attest”, vult Glenn aan. VDAB zet daarnaast sterk in op taalcoaching, bij cursisten, kandidaten en kersverse werknemers. Er is niet enkel aandacht voor de juiste technische termen, maar cursisten moeten ook in staat zijn om een gesprek onder collega’s in het Nederlands te volgen.

Als wegenwerker sta je namelijk nooit alleen op de werf, en een goede samenwerking met collega’s is van niet te onderschatten waarde om projecten tot een goed einde te brengen. Glenn: “Bouwplaatsmachinisten en wegenwerkers werken in de praktijk nauw samen. Daarom komen die beide opleidingen bij ons ook vaak in contact met elkaar. In de bouwsector is teamwerk echt een verrijking. Dag in, dag uit werk je met je collega’s aan grote projecten of met zware machines. Dat is niet vanzelfsprekend, maar eens je voeling krijgt met de machines en technieken, zal je zien dat een job in de wegenbouw vol afwisseling zit en ontzettend veel voldoening geeft.”

OPLEIDING 1 IN DE KIJKER: BOUWPLAATSMACHINIST
In de opleiding tot bouwplaatsmachinist begin je op een minigraver. Je leert manoeuvreren en krijgt voeling met de machine. Gaandeweg leer je nieuwe, grotere en zwaardere hydraulische graafmachines kennen.
Zodra je de machines onder controle hebt, begeef je je op de werf. Je voert werken uit in de grond-, weg- en waterbouw. Je onderhoudt en bestuurt de verschillende machines. Je verzamelt het materiaal en vervoert het over de werf. Je leert hellingen aanleggen, zones uitgraven, terreinen effen maken en rioleringen plaatsen. Jouw controle over de machines is bepalend voor de veiligheid op de werf. Vanuit je cabine waak je over de veilige werkomstandigheden, voor jezelf en je team.

OPLEIDING 2 IN DE KIJKER: WEGENWERKER
Als wegenwerker voer je grondwerken uit en plaats je rioleringen. Je geeft pleinen en straten een nieuw uitzicht of werkt mee aan grote infrastructuurprojecten. De taak van een wegenwerker is gevarieerd en uitdagend. Iedere dag is anders dan de vorige.
Je staat in voor zowel gronden funderingswerken als voor de aanleg van riolen, waterafvoer- en andere leidingen. Je legt bestrating in verschillende materialen, van kasseien tot betontegels. Je werkt wegen af door de plaatsing van boordstenen en watergreppels of je zet verkeersgeleiders en snelheidsremmers in elkaar. Naast alle manuele vaardigheden leer je tijdens de opleiding alles over werfsignalisatie en veiligheid op de werf. Je weet hoe je zelf en in teamverband je job veilig en vlot uitvoert.

artikel uit infra magazine #1 - 2022 > hier downloadenhttps://bouwopleidingen.vdab.be
artikel uit Infra Magazineartikel uit Infra Magazine