Als je geen ruimte hebt, heb je ideeën nodig (en de juiste materialen)

Gepubliceerd op 15-03-2022 18:20

Wat doe je als je de volledige oppervlakte van een perceel bebouwt en het water alleen in de grond kan dringen via een bekken met een dispersieafvoer onder de funderingsplaat? Je doet een beroep op Deschacht, zijn studiedienst, zijn Ribwall PP-buizen en inspectiekamers op maat. Dat was de slimme keuze van aannemer Jazy voor een project in Evere.

Algemeen aannemer Jazy, een bedrijf dat ook aan vastgoedontwikkeling doet, bouwt momenteel 71 wooneenheden op de hoek van de Eenboomstraat en de Henry Dunantlaan, met parkings op twee kelderverdiepingen. Het project heeft geen enkele buitenruimte voor de drainage van het water. Om het toch te laten infiltreren zonder het naar de bestaande riolering af te voeren, koos men voor een bekken met een dispersieafvoer onder de funderingsplaat van niveau -2.

PLASTIC IN PLAATS VAN BETON

“Dit was voor ons een totaal nieuw geval, vanwege de aard van de bodem”, vertelt Eric Debruyne, die bij Jazy verantwoordelijk is voor de aankoop. “Daarom hebben we bodemproeven en analyses uitgevoerd om te weten of er voldoende infiltratie zou zijn. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een bekken, met behoud van de drainerende zandlaag.”

“Eerst dachten we aan betonnen inspectiekamers en buizen,” vervolgt Eric Debruyne. “, maar we kregen een interessant voorstel van Deschacht, een van onze vaste partners. In plaats daarvan gebruikten we, op hun aanraden, infiltratiebuizen van polypropyleen en inspectiekamers van polyethyleen die geschikt zijn voor drainagebuizen.”

SPECIALE BUIZEN

“In nauwe samenwerking met de aannemer heeft onze studiedienst het tracé en de installatieplannen voor de elementen van het bekken opgesteld”, zegt Dimitri Steilen, projectmanager bij Deschacht. “De inspectiekamers werden op maat gemaakt door Collinet.

De 50 meter buizen zijn gemaakt van geperforeerd PP Ribwall met een diameter van 1.000 millimeter. Een mantel van geotextiel beschermt het bekken, dat ook met Argex bekleed is, tegen het indringen van de omringende grond. De PP Ribwall-buizen worden gekenmerkt door hun dubbele wand: een buitenwand met ribbels die een nog groter infiltratieoppervlak vormen en een gladde binnenwand met de gewenste perforaties. Een product en een systeem met niets dan voordelen: bijzonder korte fabricagetijden, een lichter gewicht voor het hanteren en, ter plaatse, een snellere uitvoering van de werken. Dat zijn kenmerken waar elke aannemer blij mee is.”

artikel uit infra magazine #1 - 2022 > hier downloadenhttps://www.deschacht.eu
artikel uit Infra Magazineartikel uit Infra Magazine