Cargill als circulaire partner voor de wegenbouw

Gepubliceerd op 17-05-2021 14:05

Het hergebruik van afgefreesd asfalt is een belangrijke stap naar een meer circulaire infrastructuursector. Als toekomstgerichte partner reikt Cargill zijn Anova® Rejuvenator aan. Dat product reactiveert de bitumen en transformeert het freesasfalt zo in een nieuwe, hoogwaardige toplaag.

foto: © Heijmans NVfoto: © Heijmans NV

Om het klimaatakkoord van Parijs te halen, moet de CO2-uitstoot omlaag en wordt een circulaire economie steeds noodzakelijker. Alle sectoren dragen hiertoe bij. Ook in de wegenbouw vallen er quick wins te rapen. In Nederland bestaan de toplagen van nieuwe asfaltwegen al voor ruim de helft uit afgefreesd materiaal. Heijmans is één van de aannemers die hier ten volle op inzet. Ze vonden in Cargill de geschikte partner voor hun duurzame ambitie.

VERDUBBELING VAN PROVINCIALE WEG

Een van de recentste wapenfeiten van de tandem Heijmans-Cargill is de verdubbeling van de provinciale weg N381 tussen Donderbroek en Oosterwolde in Nederland. De oude ZOAB-deklagen van dit deel van de N381-wegconstructie worden gerecycled en verwerkt in een circulaire tweelaags ZOAB.

Het bitumen van ZOAB- freesmateriaal is verder geoxideerd en verouderd dan dat van SMA-freesmateriaal, waardoor het zijn noodzakelijk flexibele eigenschappen in het asfalt heeft verloren.

Om het asfalt opnieuw aan de benodigde technische specificaties en de gewenste levensduur te laten voldoen, zijn passende producten nodig. Zoals Cargill’s Anova® Rejuvenator. Dit biobased ‘verjongingsmiddel’ brengt de balans terug in de chemische samenstelling van verouderde bitumen. Senior business developer Jan Struik van Cargill legt uit: “Heijmans heeft een bijzondere techniek ontwikkeld die bitumen de noodzakelijke eigenschappen teruggeeft om er nieuw ZOAB van te maken. Onze Rejuvenator bleek een zeer geschikt product voor dit proces en voor de circulaire wegenbouw. Onze betrouwbaarheid, leverzekerheid, duurzaamheid en prijs speelden eveneens een rol.”

OOK VOOR VLAANDEREN

In België ligt het hergebruik van asfalt procentueel nog een stuk lager dan in Nederland. Precies daarom werkt Cargill graag actief mee in de lokale wegenbouwsector. “Heijmans heeft de missie om tegen 2023 100% circulair asfalt te verwerken. We zijn trotse partner bij het waarmaken van deze circulaire ambities.

Onze expertise en onze doorontwikkelde producten bieden we graag ook aan andere infrastructuurbedrijven aan. Zeker in Vlaanderen. Om die wens kracht bij te zetten, nemen we geregeld deel aan onderzoeksprojecten, zoals Rejuvebit van Universiteit Antwerpen. Asfalt met traditionele bitumen is een optimale grondstof voor een circulair verhaal, dat we graag samen schrijven.”

Foto: Heijmans is een beursgenoteerd bedrijf dat activiteiten combineert op het gebied van vastgoedontwikkeling, bouw & technische diensten en infrastructuur. Onze constante focus op kwaliteitsverbeteringen, innovatie en geïntegreerde oplossingen stelt ons in staat om toegevoegde waarde te genereren voor onze klanten. De afdeling Infra richt zich voornamelijk op de aanleg, verbetering en onderhoud van weginfrastructuur en openbare ruimte in Nederland; inclusief bijbehorende installaties en objecten op locatie.

www.cargill.com/asphaltsolutionsartikel uit infra magazine #2 - 2021 > hier downloaden