BESIX vernieuwt kaaimuur langs Albertkanaal, werken starten in 2021

Gepubliceerd op 15-01-2021 08:53

In Schoten, op een boogscheut van het centrum van Antwerpen, vernieuwt BESIX een kademuur van 1.460 meter langs de rechteroever van het Albertkanaal. Het contract, ter waarde van 8,3 miljoen euro, werd aan BESIX toegekend door De Vlaamse Waterweg, verantwoordelijk voor het beheer van de waterwegen in Vlaanderen. BESIX wint het contract mede dankzij de CO2-aanpak.

bron afbeelding: vlaamsewaterweg.bebron afbeelding: vlaamsewaterweg.be

"De werken beginnen in de loop van 2021. De nieuwe oeververdediging bestaat uit een verankerde damwand, die deels voor, deels achter de bestaande constructie zal gebouwd worden. Verder zal er ook een nieuw jaagpad aangelegd worden", vertelt Mark Beyst, General Manager Vlaanderen & Brussel.

In de aanbesteding werd gespecificeerd dat de gunning van de opdracht niet uitsluitend afhankelijk was van de prijs. De prijs was goed voor 50% van de punten. De aanpak van de bieders om de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden telde mee voor 30%, en het plan van aanpak samen met uitvoeringstermijn van de werken bepaalde de overige 20%.

Deze twee laatste aspecten hebben actief bijgedragen tot het winnen van het contract.

BESIX heeft de bouwmethodes en -technieken voor deze werken aangepast vanuit haar ervaring in maritieme werken. Dit stelde BESIX in staat om een termijn van 318 werkdagen voor te stellen om het werk te voltooien. De methodes om de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden, omvatten een geoptimaliseerd logistiek plan waarbij het gebruik van de binnenwateren wordt aangemoedigd en het opvolgen van deze logistiek door middel van een CO2-meetplan.

"Dit type van aanbesteding is een perfecte match met BESIX. We kunnen voor deze werken onze expertise optimaal inzetten. We juichen ook de aanpak van onze klant toe om bij de aanbesteding milieucriteria bijna even bepalend te maken als de prijs. Dit willen we graag vaker zien in de toekomst", besluit Mark Beyst.

(bron: Besix)

https://www.besix.com/nlhttps://www.wegenbouw.be/bedrijven/746832/besix-infrahttps://www.vlaamsewaterweg.be/opwaardering_albertkanaal