Eindrapport onderzoek geluiddempend asfalt in Antwerpen

Gepubliceerd op 01-10-2018 11:43

In 2015 legde de stad verschillende teststroken aan met geluiddempend asfalt in de Kleine Doornstraat in Wilrijk en in de Zandvlietse Dorpstraat in Berendrecht-Zandvliet-Lillo. (STOL project - Stille TOpLagen voor Antwerpen) Hiermee wilde de stad onderzoeken welke types asfalt geschikt zijn om het geluid van voorbijrijdend verkeer zo veel mogelijk te beperken voor omwonenden. Het eindrapport van dit onderzoek is afgerond.

Bewonersbevragingen

Om de zes maanden werd het asfalt op de teststroken onderzocht op eventuele schade en werden akoestische metingen gehouden om het effect op het geluid in beeld te brengen. Naast deze metingen kregen de directe omwonenden van de teststroken in de Kleine Doornstraat en de Zandvlietse Dorpstraat een vragenlijst in de bus die peilde naar hun ervaringen voor, tijdens en na de heraanleg betreffende verkeerslawaai en eventuele lichamelijke klachten en slaapkwaliteit. 

Het project is inmiddels afgerond. Het eindrapport van dit project vindt u hieronder. De belangrijkste conclusies uit het onderzoeksrapport zijn:

De teststroken zorgden, ook na twee jaar, voor de gewenste geluidsreducties van minstens 3 decibel.

Het aangelegde testasfalt is niet alleen stiller, het zorgt door de textuur ook voor minder energieverbruik en CO2-uitstoot.

Uit de bevraging van de omwonenden blijkt dat de ervaren geluidsoverlast lager ligt. Dit zorgt voor een betere levenskwaliteit.

Hoe nu verder?

Geluidsarme wegdekken zijn vooral nuttig in dichtbevolkte straten met een snelheidsregime van 50 km per uur of meer met veel doorgaand verkeer. De stad zal bij de toekomstige heraanleg van wegen rekening houden met de bevindingen uit dit project en geval per geval onderzoeken of de aanleg van geluiddempend asfalt mogelijk is.

(bron: www.antwerpen.be/geluiddempend-asfalt)

STOLA PROJECT EINDRAPPORT (pdf)