Factsheet beton en waterbeheer

Gepubliceerd op 21-09-2023 12:44

De klimaatuitdaging dwingt ons tot nadenken. Op het vlak van waterbeheer zijn er verschillende mogelijkheden gaande van infiltratieputten of -grachten, regenwaterputten of grotere opvangbekkens, groene daken tot waterdoorlatende wegverhardingen. Voor die laatste biedt beton interessante oplossingen, zowel prefab als ter plaatse gestort, voor het opslaan, laten infiltreren en zo nodig afvoeren van hemelwater... Ontdek al deze mogelijkheden in de nieuwe FEBELCEM factsheet 

Naast hittegolven, overstromingen en bosbranden zijn ook de toegenomen lange periodes van droogte een gevolg van de klimaatverandering. In die periodes kan er waterschaarste optreden, niet alleen omwille van gebrek aan neerslag maar ook door onvoldoende waterreserves in de ondergrond door een dalend grondwaterniveau. Dat heeft dan weer o.a. te maken met het grote aandeel aan verharde en bebouwde oppervlakken in onze leefomgeving. Deze problematiek neemt nog toe door de stijging van de bevolking en de ermee toenemende stedelijke ontwikkeling.

Wat kunnen we concreet doen? In de eerste plaats is het belangrijk om bewust te zijn van de hoeveelheid water die verbruikt, en in sommige gevallen, verspild wordt. Een verantwoord watergebruik is de start van een goed waterbeheer. Verder zijn er heel wat oplossingen mogelijk om de waterbalans in evenwicht te houden, zoals:
• Infiltratieputten of -grachten
• Regenwaterputten en grotere opvangbekkens om het water, in natte periodes, te kunnen opslaan
• Groene daken, voorzien van begroeiing, die de afvoer van regenwater beperken
• Waterdoorlatende wegverhardingen, die het water kunnen bufferen in de wegstructuur en vertraagd afvoeren of laten infiltreren naar de ondergrond.

Vele van die oplossingen kunnen in beton gerealiseerd worden. Beton is immers uitermate geschikt voor inrichtingen van waterzuivering, opslag en verdeling van drinkwater, regenwater en afvalwater. En beton neemt zeker een vooraanstaande plaats in voor de waterdoorlatende wegverhardingen waarbij het algemeen geldende principe is om hemelwater zo dicht als mogelijk bij de plaats waar het valt op te vangen en, indien mogelijk, het te laten infiltreren in de ondergrond.

In de factsheet worden de mogelijkheden besproken:

Factsheet Beton en waterbeheer Febelcem