Herlaadbare blokbatterij van afgedankte batterijen voor signalisatie bij wegenwerken

Gepubliceerd op 06-02-2023 10:27

Batterijspecialist BPS en Hoogmartens Wegenbouw creëerden een herlaadbare blokbatterij met laadstation om verlichting bij wegsignalisatie, zoals dagslapers, tijdens wegenwerken te voeden. Ze hergebruiken daarbij cellen van afgedankte fietsbatterijen om nieuwe oplaadbare blokbatterijen te maken.

bron foto: reportage TVLbron foto: reportage TVL

Vorig jaar sloegen ​batterijspecialist BPS (BatteryPackService) en Hoogmartens Wegenbouw de handen in elkaar onder de naam Reacct BV. Hun doel: end-of-life e-mobilitybatterijen een tweede leven geven en zo een stap zetten in de richting van een circulaire economie.

Recuperatie en testing

Bebat en de OVAM gaven het project van Reacct een duwtje in de rug: Reacct ontving financiële steun ter waarde van 90.000 euro, en Bebat en de OVAM deelden daarnaast hun knowhow. Het project ligt dan ook in lijn met de ambitie van de OVAM en Bebat om de levensduur van batterijen en -cellen te verlengen en de bijhorende materiaalkringlopen op een duurzame manier te sluiten.

Via recuperatie en testing van de afgedankte batterijen creëerden BPS en Hoogmartens een herlaadbare blokbatterij met laadstation om wegsignalisatie bij wegenwerken te voeden. Dergelijke wegsignalisatie werkte tot nu toe uitsluitend op wegwerpblokbatterijen die maandelijks vervangen moeten worden.

(bron: ecotips.org)

Reportage TVL

 

https://www.hoogmartens.be/https://www.wegenbouw.be/bedrijven/326115/hoogmartens-wegenbouw