Terugblik BAM4infra 2022

Gepubliceerd op 13-12-2022 11:21

Na een geslaagde eerste editie in 2019 was het dinsdag 22/11/2022 eindelijk zover. Voor de 2de maal vond het event BIM4Infra plaats in het VAC te Gent. Een inspirerende dag rond BIM voor iedereen actief binnen de infrastructuursector. Daar de eerste editie nog georganiseerd werd vanuit het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), werd dit jaar het initiatief door AWV genomen voor het volledige Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken (BMOW). Een duidelijk signaal dat de digitale transformatie is ingezet binnen het volledige beleidsdomein MOW en dat BIM-gericht werken een breder draagvlak krijgt binnen de Vlaamse Overheid en de infrastructuursector.

bron afbeelding: film BIM4infrabron afbeelding: film BIM4infra

We informeren u graag over de ontwikkelingen op vlak van Building Information Management vanuit het Agentschap Wegen en Verkeer en het bredere ecosysteem van de infrastructuursector. Hopelijk kan u ook uw publiek hierover informeren en mee terug laten blikken op een geslaagde BIM4Infra info- en netwerkdag, waarin de digitale transformatie binnen  het ecosysteem werd bekrachtigd. 

De meer dan 250 inschrijvingen voor het event geven aan dat er nood is aan een platform voor het delen van kennis rond BIM in de infrastructuursector.

Met 15 parallelle sessies was er voor ieders wat wils. Onder de titels “Design BIM”, “Build BIM” en “Shape BIM” kwamen zowel technische uiteenzettingen als praktijkvoorbeelden aan bod. Zowel vanuit het standpunt van de overheid, als vanuit het standpunt van studiebureau´s en aannemers. Geen eenrichtingsverkeer, maar een gezonde mix van alle betrokken partijen. In de wandelgangen was ook meermaals te horen “BIM doen we samen”.

De ambitie die 3 jaar geleden vooropgesteld werd om BIM op te nemen in overheidsopdrachten is vandaag een realiteit geworden! Deze innovatie binnen de infrastructuursector is mede door dit initiatief van het Agentschap Wegen en Verkeer in een echte stroomversnelling gekomen. Virtueel bouwen en digitaal samenwerken tussen alle projectpartners binnen een bouwproject is dankzij de standaarden een uniform datagedreven collaboratief proces geworden. Dit werd bevestigd in tal van presentaties van opdrachtnemers die de OTL-datastandaard succesvol implementeerden  in hun eigen bedrijfsprocessen. We kunnen dus stellen dat de digitale transformatie in de infrastructuursector een enorme boost heeft gekregen mede door de implementatie van BIM. 

Herbeleef de BIM4Infra-dag:


Ontdek nog meer informatie over de BIM4infra Info- en Netwerkdag en alle presentatie via deze webpagina:

https://wegenenverkeer.be/nieuws/bim4infra-2022-22/11/2022