Nederlandse aannemer plaatst asfalt met toevoeging van expoxybitumen

Gepubliceerd op 18-11-2022 11:07

De Nederlandse aannemer Dura Vermeer heeft in het weekend van 12 en 13 november asfaltwerkzaamheden uitgevoerd op de Grote Vaartweg in Almere (NL). De doorgaande rijbaan is uitgevoerd met regulier Steen Mastiek Asfalt (SMA) en de deklaag op de rotonde met Ecopave XL, een duurzaam lage temperatuur asfalt met een extra lange levensduur, volgens Dura Vermeer

bron foto: video Dura Vermeerbron foto: video Dura Vermeer

Door te kiezen voor Ecopave XL werken Dura Vermeer en de gemeente Almere samen aan hun duurzame ambities. Ecopave XL is een duurzaam alternatief voor regulier asfalt. Het mengsel heeft een lagere productietemperatuur, wat energiebesparing en CO2-reductie oplevert. Door de toevoeging van epoxybitumen in het mengsel wordt het asfalt elastischer en minder gevoelig voor veroudering. Dit zorgt ervoor dat het asfalt vele malen langer bestand is tegen vervorming, vermoeiing en rafeling en dus minder vaak onderhouden hoeft te worden. 

De samenstelling van het bindmiddel zoals in Ecopave XL kan in elk asfaltmengsel worden toegepast. Vanwege de vertragende werking op veroudering van bitumen komt dit vooral tot zijn recht in deklagen. 

Ecopave XL is een duurzame oplossing met lage milieubelasting. De productietemperatuur ligt op ongeveer 125°C, dit is veel lager dan de 160-170°C van standaard asfalt. Dit betekent een vermindering van het energieverbruik bij de asfaltmenginstallatie en daarmee ook een aanzienlijke reductie van de CO2-emissie. Een nog grotere winst op de milieubelasting wordt verkregen door de minimaal twee keer langere levensduur. Dit levert namelijk een besparing op het gebruik van primaire grondstoffen, zowel winning als transport, op. Een gunstige score in de levenscyclusanalyse, die leidt tot een lage CO2-emissie en milieubelasting. Doordat er minder rafeling optreedt, neemt de rolweerstand minder snel toe met als gevolg een lager brandstofverbruik. En minder benodigd onderhoud resulteert in minder voertuigverliesuren ten gevolge van wegwerkzaamheden.

 

bron: Dura Vermeer / Infrasite

https://www.duravermeer.nl/nieuws/dura-vermeer-legt-rotonde-in-almere-aan-met-ecopave-xl/