Factsheet Hydraulische Bindmiddelen voor de Wegenbouw

Gepubliceerd op 16-11-2022 16:24

FEBELCEM stelt haar nieuwe “Factsheet” voor in het domein van de wegenbouw. Hierin leert u dat Hydraulische Bindmiddelen voor de Wegenbouw, afgekort HBW, speciaal werden ontwikkeld voor toepassing in grondbehandeling, onderfunderingen en funderingen.

bron afbeelding: Febelcembron afbeelding: Febelcem

Ze worden al heel wat jaren toegelaten in de Belgische typebestekken voor grondbehandeling en onderfunderingen door stabilisatie in-situ. Sinds vorig jaar laat het Standaardbestek 250 de HBW ook toe voor een aantal hydraulisch gebonden funderingen: zandcement, steenslagmengsels met toevoegsels Ia en IIa en schraal beton. Ook in Wallonië wordt momenteel gewerkt aan aangepaste bestekvoorschriften.

Hun hoofdbestanddelen kunnen dezelfde zijn als die van cement, maar met minder beperkingen op de verhoudingen, en ook andere zijn toegelaten zoals kalk, en andere industriële bijproducten o.a. bepaalde slakken, vliegassen en papierassen. Hierdoor kunnen ze beter op maat samengesteld worden voor hun specifieke toepassing.

Door de afwezigheid of lage dosering van klinker is, in vergelijking met cement, de sterkte meestal lager en gebeurt de sterkteontwikkeling trager, waardoor het risico op krimpscheuren vermindert. Ze maken ook een langere verwerkbaarheidstermijn mogelijk, wat een voordeel is op de werf. Hun samenstelling en fysische en mechanische kenmerken staan beschreven in Europese normen. Naast de CE-markering is ook het vrijwillige BENOR keurmerk mogelijk, zodat een bestendige kwaliteit kan gegarandeerd worden.

Door hun samenstelling hebben HBW een lagere koolstofvoetafdruk dan cement, wat een voordeel oplevert voor het milieu en het klimaat. Het is dus een goede keuze om deze HBW voortaan niet alleen in grondbehandeling in te zetten maar ook in mengsels voor wegfunderingen zoals zandcement, steenslagfundering met toevoegsels en schraal beton.

Factsheet Hydraulische Bindmiddelen voor de Wegenbouw downloaden

bron:

https://www.febelcem.be/nl/publicaties/factsheets/
Febelcem Factsheet Hydraulische Bindmiddelen voor de WegenbouwFebelcem Factsheet Hydraulische Bindmiddelen voor de Wegenbouw