Oproep aan wegenbouwers: vraag erkenning als leerbedrijf duaal leren aan

Gepubliceerd op 02-11-2022 12:00

De sector kreunt onder het personeelstekort. Het gaat al lang niet meer om arbeidskrapte, er is gewoon geen water meer in de vijver om uit te vissen. Duaal leren kan zeker één van de oplossingen worden. Maar een ‘catch 22’ zorgt ervoor dat het systeem van duaal leren maar niet van de grond komt in onze sector.

bron foto: (c) Willemen Infra - schoolbezoekbron foto: (c) Willemen Infra - schoolbezoek

Imago van de sector & het duaal leren

De overheid, scholen en ouders zien het traject nog te veel als de laatste stap in het watervalsysteem van het onderwijs. Terwijl het duaal leren net zoveel meer kan en moet zijn. Dat leren ervaringen uit het buitenland waar het succesvol is. Duaal leren moet een ‘positieve keuze’ worden.

De (wegen)bouw blijft een aantrekkelijke sector om in te werken. Als werknemer krijg je er werkzekerheid, extralegale voordelen en opleidingsmogelijkheden. Bovendien is het meer dan handwerk alleen. Er wordt gewerkt met moderne apparatuur zoals drones, robots of andere innovaties. Het is spijtig dat veel ouders ‘een stiel’ als minderwaardig beschouwen.  Jongeren en ouders moet je dus warm maken voor de (wegen)bouw.

De ‘catch 22’ van het duaal leren

Duaal leren kan zeker één van de oplossingen worden. Maar op het veld doet er zich een probleem voor.

Een voorbeeld: de opleiding “rioollegger duaal” en “stratenmaker duaal” bestaat nu en de scholen kunnen deze opleiding aanbieden, nadat ze daarvoor aan de overheid toestemming hebben gevraagd om deze te mogen programmeren. Maar de scholen aarzelen omdat er nauwelijks aannemers wegenbouw een erkenning als leerbedrijf hebben aangevraagd. De wegenbouwbedrijven aarzelen daarentegen omdat er amper scholen de opleidingen aanbieden. Dus de scholen kijken naar de aannemers en de aannemers kijken naar de scholen, en op die manier gebeurt er amper iets. Slechts 1 school biedt op dit moment de opleiding “stratenmaker duaal” aan.

Iemand moet dus de eerste stap nemen! We roepen daarom op dat iedere aannemer wegenbouw zijn erkenning als leerbedrijf aanvraagt voor de opleidingen “rioollegger duaal” en “stratenmaker duaal”. De scholen gaan dan de grote vraag zien en meer gemotiveerd zijn om deze opleiding op te starten in hun school en leerlingen te zoeken voor deze duale opleiding.

Ervaring met duaal leren

Willemen Infra heeft ervaring met het systeem. Dirk Herman (Willemen Infra): "De ervaringen zijn op dit moment niet geheel positief, maar als sector hebben we ons inziens de plicht om mee te werken aan duaal leren. In Duitsland is dit erg succesvol maar in Vlaanderen scheelt er iets met het niveau en de motivatie van de leerlingen. Vaak moeten de ouders worden overtuigd dat hun kinderen beter via duaal leren een job aanleren met werkzekerheid. Hier is dus veel werk op de plank voor de scholen en ook voor ons als sector."

Alle experts zijn het erover eens dat duaal leren nog veel meer een positieve keuze moet worden van leerlingen, ouders en scholen. Met andere woorden, het zit nog niet snor met het imago van duaal leren en dat straalt ook af op de kwaliteit van deze praktijkgerichte onderwijsvorm. (lees ook artikel in VOKA met Bram Deceukelier - HR officer Willemen Infra)

Hoe erkening als leerbedrijf aanvragen

In kader van Duaal of alternerend leren dient het bedrijf een erkenning als leerbedrijf aan te vragen via de Vlaamse overheid (niet bij Constructiv). Zodra de erkenningsaanvraag ingediend is volgens de gestelde voorwaarden, zal Constructiv nagaan of het bedrijf in staat is om alle facetten die in het standaardtraject zijn opgenomen aan bod komen tijdens de opleiding. Dit om ervoor te zorgen dat de jongere een optimale opleiding zowel op school als op de werkplek kan genieten.
https://www.vlaanderen.be/erkenning-van-een-onderneming-als-leerwerkplek

Bedrijven kunnen zich dus laten erkennen zonder dat er al een opleiding wordt aangeboden, maar dan is het niet mogelijk onmiddellijk een jongere op te leiden. Constructiv zal dan ten laatste 14 dagen na indienen erkenningsaanvraag een uitspraak hierover doen.

https://www.constructiv.be/nl-BE/Werkgevers/Opleiding/Opleidingen-en-tussenkomsten/Duaal-leren-voor-jongeren

Situatie op dit moment

De opleiding “rioollegger Duaal” wordt aangeboden in de tweede graad van BSO. Momenteel is er geen enkele school die deze opleiding aanbiedt, mogelijk omdat dit een nieuwe opleiding is: "onbekend = onbemind".  

Via deze link kan je het aanbod ivm duaal leren terugvinden. Als je dan klikt op de opleiding kom je terecht op een overzicht van de scholen. De opleiding “stratenmaker Duaal” wordt aangeboden in de tweede graad van BSO. Momenteel is er één school die deze opleiding aanbiedt; CDO Noorderkempen, Zandstraat 85 te 2300 Turnhout.

Als er voldoende aannemers zich registreren als leerbedrijf gaan de scholen het leersysteem zeker meer promoten bij hun leerlingen en zal het aanbod aan opleidingen vergroten, aldus Constructiv.

https://www.vlaanderen.be/erkenning-van-een-onderneming-als-leerwerkplekhttps://www.constructiv.be/nl-BE/Werkgevers/Opleiding/Opleidingen-en-tussenkomsten/Duaal-lerenhttps://data-onderwijs.vlaanderen.be/onderwijsaanbod/so/duaal/opleidingen?v=nietBuSO
Schoolbezoek bij Willemen InfraSchoolbezoek bij Willemen Infra