Boombunkers als basis van vergroening Dokter Roosensplein in Brasschaat

Gepubliceerd op 14-10-2022 10:26

Het Dokter Roosensplein in Brasschaat wordt omgetoverd tot een groene en prettige verblijfplaats. Ook op de planning, de aanplanting van vijftien nieuwe bomen & acht bestaande bomen krijgen extra doorwortelbare ruimte. Een stevige vergroening die maatwerk vereist. TreeBuilders installeerde daarom samen met aannemer Hens nv het TreeParker boombunkersysteem.

bron foto's: Deschachtbron foto's: Deschacht

TreeBuilders startte de nazomer met een nieuw project. Vijftien nieuwe bomen moeten aangeplant worden op het Dokter Roosensplein. Acht bestaande bomen krijgen extra volume onder het fietspad.  Dat gebeurt door middel van een boombunkersysteem, bestaande uit verschillende units. Deze dragen het verkeer en zorgen voor een onverstoorde doorwortelbare ruimte onder de verharding.

Verloren ruimte

Bij het installeren van boombunkers kom je regelmatig voor onaangename verassingen te staan. Vaak bots je op riolering of waterleiding die nergens staat getekend op de plannen. Dikwijls moet de boombunker dan nog ter plaatse aangepast worden. “We kunnen de TreeParker palen op de werf nog vermaken met een tafelzaag en hiermee maatwerk leveren. Dat is het grote voordeel van ons product”, zegt Joris Decoster, consultant van TreeBuilders.  “Daarnaast hebben de meeste boombunkersystemen een bolle bovenkant. De TreeParker heeft een platte bovenkant. Daardoor kunnen wij het product voor 95% vullen en gaat er dus heel weinig ruimte verloren. Tenslotte staan de palen ver uiteen, waardoor de boomwortels tot wel 35cm dik kunnen groeien.”

Bouwpakketten

Het TreeParker boombunkersysteem installeer je door modules van 60cm x 60cm te plaatsen, elke module heeft vier TreeParker Posts en de hoogte van deze TP Posts kan in elk gewenste hoogte gemaakt worden. Daardoor is maatwerk altijd binnen handbereik. “Vroeger was het op de werf lastig om die palen op de juiste plaats te fixeren. We maakten dan een houten frame waarmee we de palen in positie hielden”, zegt Peter Motten, werfleider bij aannemer Hens nv. “Het nieuwe systeem is makkelijker te installeren. Het komt toe op de werf als bouwstenen die perfect in elkaar passen.”

De bouwsector raakt steeds meer vertrouwd met boombunkers. Bij aanvang van een installatie berekent de ontwerper eerst welk volume er nodig is voor de boom, rekening houdende met factoren als de boomsoort en het grondwaterpeil. Eenmaal de berekening klaar is, worden de volumes erin getekend. Nu deed TreeBuilders dat nog, maar de engineerafdeling van Deschacht zal dat binnenkort zelf in handen nemen.

Snel en correct

Peter Motten blikt tevreden terug op de samenwerking met Deschacht en TreeBuilders. “Deschacht leverde de materialen snel en correct. Op een paar ijzernetten na, hebben we niets zelf moeten bestellen.” De werken aan de straat richting het Dokter Roosensplein zijn stilaan aan het eindpunt. In september werd gestart met de andere kant van het plein. “We zijn blij om te zien dat ook deze bomen een langere tijd gezond kunnen groeien en hierbij de ecosysteemdiensten kunnen ondersteunen in de stad”, besluit Joris van Treebuilders.

(bron: Deschacht)

https://www.deschacht.eu/weg-en-rioolwerken/boomtechnologie/treeparker/https://www.wegenbouw.be/bedrijf/zoeken/?nd=Deschacht