Afsluitend symposium en workshop FOAM onderzoeksproject

Gepubliceerd op 03-10-2022 10:15

Op maandag 7 november 2022 nodigen Universiteit Antwerpen, Opzoekingscentrum voor de wegenbouw en Odiseehogeschool u uit op het afsluitend symposium met workshop in het kader van het VLAIO-project FOAM, duurzame funderingen door in situ recycling met schuimbitumentechnologie. De onderzoekers wensen de onderzoeksresultaten met u te delen opdat het gebruik van BSM als funderingsmateriaal verder kan worden geoptimaliseerd in de wegenbouwsector.

In 2020 startte het Vlaio TeTra FOAM-project, een demonstratieproject in samenwerking met de wegenbouwsector om het gebruik van Bitumen-Stabilised Materials als fundering in de wegstructuur te evalueren. BSM is een materiaal waarbij de granulaten – in dit project 100% asfaltgranulaat – bij elkaar gehouden worden door ca. 3 % schuimbitumen of bitumenemulsie en 1 % cement. Het is een funderingsmateriaal waarop vervolgens één of meerdere asfaltlagen kunnen aangebracht worden.

In het FOAM project werd het gebruik van BSM als funderingsmateriaal getest, en onderzocht wat de impact is op structureel, ecologisch en economisch vlak. Er werd een methode voor mengselontwerp vastgelegd voor de Vlaamse sector en standaardstructuren gedefinieerd. De aanpak werd gedemonstreerd door middel van proefvakken, die verder gemonitord worden om de duurzaamheid te bepalen.

Het symposium gaat door op maandag 7 november van 9:30 – 12:00 op Campus Groenenborger in Antwerpen. Na het symposium bent u tevens uitgenodigd voor een broodjeslunch, een rondleiding in het labo en heeft u de mogelijkheid om de aanmaak en enkele testen van BSM bij te wonen tijdens een workshop. Graag inschrijven voor maandag 24 oktober.

Programma
9:00 Afsluitende gebruikersgroep vergadering FOAM project (enkel leden)
9:30 Ontvangst symposium
9:45 –12:00 Symposium:
Welkom + introductie in BSM
Invloed van gebruik van BSM als fundering op de wegstructuur Mengselontwerp van BSM
Proefvakken met BSM uitgevoerd in het kader van het FOAM projectInvloed van gebruik van BSM als fundering op de milieu impact Potentieel voor het aanwenden van BSM als funderingDiscussiemoment

12:00 –14:00 Lunch met laborondleiding

13:00 -14:00 Rondetafelgesprek Tetraprojectvoorstel ‘Digital Informatiebeheer’

14:00 –16:00 Workshop “Mix design BSM” in het labo(De deelnemer aan de workshop dient zelf veiligheidsschoenen en labokledij te voorzien)

Locatie

Campus Groenenborger (Groenenborgerlaan 171, 2020 Antwerpen )Gebouw Z –lokaal G.Z.126

maandag 7 november van 9:30 – 12:00

INSCHRIJVEN

https://www.uantwerpen.be/en/research-groups/emib/rers/projects/highlighted/foam/