Uitzonderlijke werf op vliegbasis Kleine-Brogel

Gepubliceerd op 12-09-2022 09:55

Een betonnen verharding van maar liefst 30.000 vierkante meter brengt complexiteiten met zich mee. De afwatering, bijvoorbeeld, van zo een groot, verhard oppervlak. Voor een recent project op de vliegbasis in Kleine-Brogel koos hoofdaannemer APK Wegenbouw opnieuw voor Deschacht als specialist in watermanagement.

bron foto: Infra Magazinebron foto: Infra Magazine

Bufferen, bezinken en afvoeren. De noden voor deze werf klinken misschien eenvoudig, maar schijn bedriegt. De omvang van de site was meteen de eerste complexiteit. Om daaraan tegemoet te komen, voorzag Deschacht afwateringsgeulen rondom de volledige oppervlakte van de landingsbaan. En ook het plaatsen van een ondergronds buffer- en bezinkingsbekken was een hele klus.

“Een open bekken zou vogels aantrekken en dat is, op een vliegveld, uiteraard een risico dat we moeten vermijden. De straalmotoren van de vliegtuigen kunnen daar ernstig door beschadigd worden”, legt leidend ambtenaar Bart Geerts uit. “Dus werd een volledig ondergronds bekken ingericht, waar de afwateringsgoten op aangesloten zijn. Bovendien werd de verharding in beton aangelegd en niet in klassiek asfalt. Dit omwille van de drukvastheid voor de puntbelasting van de vliegtuigen. Daarmee was een correcte plaatsing nog belangrijker.”

WATEROVERLAST TIJDENS DE WERFFASE

De verharding van 30.000 vierkante meter komt aan de hoofdbaan, voor de parking en de laad- en loszone van de cargo. APK Wegenbouw mocht de werken uitvoeren, maar liet zich daarbij uiteraard graag omringen door experten. APK Wegenbouw werkte eerder al samen met Deschacht. Toen duidelijk was hoe complex het watermanagement op de site zou worden, was de keuze om opnieuw een partnership aan te gaan snel gemaakt. Zeker toen de praktijk de noodzaak tot een goede afwatering extra benadrukte. In juni 2021 stond het terrein, na hevige regenbuien, blank. Dat was overigens nog voor de verharding aangelegd was.

Deschacht had de expertise en de materialen in huis. In totaal werd er 411 m Faserfix Super 300 01 (Hauraton) afvoergoten gelegd, inclusief gietijzeren roosters KL F-900 (Collinet). Koen Brebels, werfleider van APK Wegenbouw, prijst de maatvastheid van de Faserfix- goten. “Ook al werkten we met beton, toch kregen we een perfecte lijn in de goten. Alles klikte mooi in elkaar. Het resultaat mag gezien worden en dat is uiteraard ook te danken aan alle plaatsers.” Via deze geulen loopt het water in een dubbelwandige KWS-olieafscheider HSKPEA090 (Collinet) naar een ondergronds bezinkingsbekken. Hiervoor leverde Deschacht 3.600 stuks IT Plus Variobox SP. Deze Variobox laat het overtollige water infiltreren en draagt zo bij aan een duurzaam watersysteem.

https://www.deschacht.euartikel uit infra magazine #3 - 2022 > hier downloaden
 411 m Faserfix Super 300 01 (Hauraton) afvoergoten werden gelegd, inclusief gietijzeren roosters 411 m Faserfix Super 300 01 (Hauraton) afvoergoten werden gelegd, inclusief gietijzeren roosters
artikel uit Infra Magazineartikel uit Infra Magazine