Noa Trainings biedt nieuwe verplichte opleiding basisveiligheid in de bouw aan

Gepubliceerd op 02-09-2022 08:51

De sociale partners van de bouwsector hebben op 12 mei 2022 een collectieve arbeidsovereenkomst “Basisveiligheidsopleidingen” gesloten. Deze cao trad in op 1 april 2022.  Alle arbeiders die werkzaam zijn op een werf, behoudens uitzonderingen, dienen minstens deze opleiding gevolgd te hebben. Noa Trainings biedt deze verplichte opleiding nu ook aan binnen haar opleidingsaanbod.

bron foto: Noa Trainingsbron foto: Noa Trainings

NOA Trainings zorgt ervoor dat je arbeiders wettelijk in orde zijn op vlak van veiligheidsattesten, én veiligheid en rendement ter harte nemen. De opleiding duurt 1 dag, en kan doorgaan in uw bedrijf of op het opleidingscentrum in Turnhout.

Inhoud opleiding

1.  Algemene principes (Wettelijke principes - Hiërarchie van de preventiemaatregelen - Ongevallen - Soorten ongevallen - Oorzaken van ongevallen - Ongevalsprocedure: een ongeval, wat nu?)

2. Orde en netheid

3. Instructies en signalisatie (Gebruikte veiligheidssignalisatie - Verbodstekens en waarschuwingstekens - Gebruikte markeringen - Belang van toolboxmeetings)

4. Gevaarlijke stoffen (Indeling - Etikettering - Gezondheidseffecten - Voorbeelden gevaarlijke stoffen in de bouwsector - Behandeling van gasflessen)

Uitzonderingen, vrijstellingen en gelijkstellingen

De arbeiders PC124 waarop deze CAO van toepassing is, voldoen aan de verplichting een basisveiligheidsopleiding te hebben gevolgd, indien ze het bewijs leveren dat ze:
•    reeds in het bezit zijn van een geldig VCA-certificaat;
•    reeds een door Constructiv gevalideerde veiligheidsopleiding voor de bouw gevolgd hebben;
•    reeds in het bezit zijn van een door Constructiv afgegeven of gevalideerd getuigschrift waaruit blijkt dat de gevolgde basisveiligheidsopleiding voldoet;
•    in de afgelopen 15 jaar minimaal 5 jaar ervaring in de bouwsector hebben;
•    reeds de basisveiligheidsopleiding van de uitzendarbeid in de bouw (16u) gevolgd hebben 

Meer info, data & inschrijven voor deze opleiding:

https://www.noatrainings.be/opleidingen/verplichte-opleiding-basisveiligheid-de-bouw