Tweede testtraject voor het FOAM-Project

Gepubliceerd op 30-08-2022 15:16

Aannemer Lareco Infra plaatste recent een nieuw proefvak voor het FOAM-Project van Universiteit Antwerpen, OCW en Odisee Hogeschool. Met dit nieuwe materiaal streven de onderzoekers naar een duurzamere infrastructuur met een verminderde CO2-footprint door er  minder nieuwe grondstoffen gebruikt worden, het transport gerduceerd wordt en er toch een kwalitatief hoogwaardig eindproduct afgeleverd wordt.

bron afbeelding: Universiteit Antwerpen (linkedin)bron afbeelding: Universiteit Antwerpen (linkedin)

Het mengsel bestaande uit 97% herbruik asfalt, 1% cement en 2,2% schuimbitumen werd gebruikt als een 25 cm basis. Dit werd bedekt met 4 cm AC-10, voor een duurzame verharding. Het materiaal werd geproduceerd door met een Wirtgen machine (Mobile cold recycling plant), met 70/100 bitumen van TotalEnergies.

Over FOAM

November 2021 ging het FOAM project van start, waarbij Bitumen Stabilised materials (BSM) worden ingezet voor een duurzame rehabilitatie van asfaltwegen. In Assenede werd reeds een proefvak hiermee aangelegd, door het Agentschap Wegen en Verkeer, buiten het FOAM project. Het huidige FOAM-project is een VLAIO TETRA-project waaraan vele actoren uit de industrie zijn verbonden: aannemers, het agentschap, haven- en stadsbesturen, leveranciers van BSM technologie. Op de projectwebsite vindt u meer informatie.

https://www.uantwerpen.be/en/research-groups/emib/rers/projects/highlighted/foam/