Belgian Alliance for Sustainable Construction

Gepubliceerd op 27-06-2022 10:30

De Belgische stakeholders van de bouwwereld waren op 14 juni, samen met de adviseur van minister voor Klimaat, Milieu, Duurzame Ontwikkeling en de Green Deal Zakia Khattabi, aanwezig voor de lancering van een gloednieuwe alliantie voor de duurzame ontwikkeling: BA4SC. De bouwsector speelt een sleutelrol op het vlak van duurzame ontwikkeling. De verschillende stakeholders, van leveranciers van materialen tot architecten en studiebureaus, van de grote bouwondernemingen tot de vastgoedwereld, zijn zich terdege bewust van de uitdagingen en namen reeds tal van initiatieven. Met BA4SC schakelen ze een versnelling hoger. Ze benutten hun structurele onderlinge afhankelijkheid om nog sneller nog verder te gaan.

Een ware structurele revolutie

Het leeuwendeel van de sectorale CO2-uitstoot komt op rekening van onrechtstreekse bronnen, zoals het transport, de productie, de materialen het afval… Volgens Didier Cartage (directeur VBA-ADEB) is een alliantie de oplossing om elke stakeholder in aanmerking te nemen als onderdeel van een structuur, die volgens dezelfde logica moet herbekeken worden. Zoals Einstein al terecht stelde: “We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt”. Het gaat om een uitdaging van formaat, want België verbond zich ertoe om zijn CO2-uitstoot met 55% te verminderen tegen 2030.

Samen voor een snellere transitie

Tegen die achtergrond stelt de Alliantie enkele krachtlijnen voorop, zoals het delen van initiatieven die hun doeltreffendheid reeds aantoonden in de verschillende gewesten, in andere landen en ook in andere sectoren, het spreiden van de verschillende activiteiten om de menselijke en financiële middelen optimaal in te zetten, en indien nodig de verdere ontwikkeling van het regelgevende kader. “Wanneer iedereen actief bijdraagt aan de gezamenlijke inspanning, zal het netwerk dat de Alliantie wil tot stand brengen het positieve imago van de bouwsector bevorderen en de duurzame transitie versnellen met het oog op de doelstellingen voor 2030 en 2050,” aldus een enthousiaste Didier Cartage. “En dat is nu juist wat de verschillende stakeholders gisteren op de lanceringsavond bevestigden.” Concreet zal de BA4SC op 24 augustus samenkomen om de werkgroepen op te starten, rekening houdend met zowel de behoeften van de sector als de prioriteiten inzake duurzame ontwikkeling.

Hieraan voegt minister Zakia Khattabi aan toe dat “de gebouwen die jullie vandaag bouwen ook de mijnen van de toekomst zijn. Daarom moet een gebouw niet enkel gebouwd worden voor zijn eerste leven. Het moet zo zijn ontworpen dat de bouwelementen reeds klaar zijn voor een tweede leven. Dit vergt aangepaste bouwmaterialen en bouwtechnieken. Gebouwen moeten zo in elkaar gestoken worden dat ze gemakkelijk terug uit elkaar kunnen gehaald worden. Zo kunnen materialen hun waarde behouden. Dit zorgt ervoor dat ze niet verloren gaan. En dat er geen nieuwe grondstoffen moeten aangesproken worden voor een volgend gebouw. Dit vergt een andere ontwerpfilosofie en een vergaande samenwerking doorheen de keten.”

Met de steun van de Brussels Enterprises Commerce and Industry (BECI), de Belgische Bouwmaterialen Producenten (BMP), de Confederatie Bouw (CB), de Onpartijdige instelling voor controle en certificatie van bouwproducten (COPRO), het Opzoekscentrum voor Wegenbouw (OCW), het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB), de Federatie van de Belgische cementnijverheid (FEBELCEM), de Architectenvereniging (G30), de Sectororganisatie van advies- en ingenieursbureaus in België (ORI), de Competentie-, controle-, inspectie- en certificatiecentra (SECO), de Service Public de Wallonie (SPW) en de Beroepsvereniging van de vastgoedsector (BVS).

Over VBA
VBA, de Vereniging der Belgische Aannemers van grote bouwwerken, is de vertegenwoordiger en de woordvoerder van de grote bouwbedrijven van België. Die vertegenwoordigen een omzet van 10 miljard euro (dat is 15% van de bouwsector in België) en stellen meer dan 19.000 mensen tewerk. De vereniging bundelt de 65 grote ondernemingen van de sector. VBA is lid van de Confederatie Bouw.

www.adeb-vba.be