Stadsbader start 2 belangrijke projecten op in West-Vlaanderen

Gepubliceerd op 02-05-2022 11:15

In aanwezigheid van minister Lydia Peeters en de burgemeesters van de betrokken steden en gemeenten ging Stadsbader op 19 april van start met 2 belangrijke projecten voor West-Vlaanderen. Het op- en afrittencomplex van de A19 met de R8 in Kortrijk wordt de komende jaren volledig heringericht met de zogenaamde trompetaansluiting. Daarnaast werd gestart met de eigenlijke werken voor de heraanleg van de kruising van de E17 met de Expresweg (N382) in Waregem. Het op-en afrittencomplex wordt volledig heringericht als een ‘Vlecht’ om de doorstroming en verkeersveiligheid te verbeteren.

bron afbeeldingen: Stadsbaderbron afbeeldingen: Stadsbader

Trompetaansluiting A19 x R8 Kortrijk

Vlak na het paasverlof, op 19 april, werd door Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en burgemeesters Ruth Vandenberghe (Kortrijk) en Jan Seynhaeve (Wevelgem) met de eerste spadesteek het startschot gegeven voor bouw van ‘de Trompetaansluiting’ in Kortrijk.

Het op- en afrittencomplex van de A19 met de R8 wordt de komende jaren volledig heringericht. Met de trompetaansluiting zal komaf gemaakt worden met lange files en zorgen we voor een veilig verkeersknooppunt in en rond Kortrijk.

Ter hoogte van de aansluiting van de A19 met de R8 komt er een volwaardige verkeerswisselaar zodat de kruispunten met verkeerslichten kunnen verdwijnen. De op- en afrit van de buitenring blijven bestaan en de aansluiting van de binnenring van de R8 op de A19 zal via een brug over de R8 gebeuren. Daarnaast wordt ook nog de op- en afrit van het op- en afrittencomplex nr. 1 Gullegem/Moorsele opgeschoven om de weefzone tussen het complex nr. 1 en de R8 langer te maken en de weefbewegingen gemakkelijker te maken.

Vanaf 19 april gingen de grondwerken van start, zal er een bemalingsinstallatie geplaatst worden en zullen we ook sonderingen uitvoeren om de stabiliteit van de bodem te onderzoeken. Hiervoor wordt de rechterrijstrook van de R8 richting de A19 ingenomen. Deze werken zullen duren tot aan het bouwverlof.

De Vlecht Waregem

Op de op- en afritten van de E17 in Waregem gingen op 19 april, nu de voorbereidende werken achter de rug zijn, de echte infrastructuurwerken van start. Ook dit gebeurde in aanwezigheid van minister Lydia Peeters, en de burgemeesters van de betrokken steden en gemeenten Kurt Vanryckegem (Waregem), Gino Devogelaere (Anzegem), Claude Croes (Deerlijk) en Alain Top (Harelbeke). Het complex wordt compleet heringericht als een vlecht om de doorstroming en de verkeersveiligheid te verbeteren.

Als eerste wordt gestart met kant van Anzegem. Deze werkzaamheden zullen duren tot midden juni, waarna de overkant, de kant van Waregem, aan de beurt is. Indien de planning aangehouden kan worden, zitten deze werkzaamheden erop tegen midden september.

Leuk weetje, het was een burger die eind 2016 contact opnam met AWV en wees op de Diverging Diamond Interchange techniek, die op heden vooral in de Verenigde Staten gebruikt wordt. Het aangestelde studiebureau ging vervolgens na of deze techniek toepasbaar was. Na simulaties en grondig onderzoek bleek inderdaad dat dit de beste oplossing is voor Waregem.

bron:

https://www.stadsbader.com/nl/nieuwshttps://www.wegenbouw.be/bedrijven/458810/stadsbader
Trompetaansluiting A19 x R8 KortrijkTrompetaansluiting A19 x R8 Kortrijk
De Vlecht WaregemDe Vlecht Waregem