Verticale infiltratiebuizen wegens gebrek aan ruimte

Gepubliceerd op 12-04-2022 22:03

De komende jaren transformeert het oude militaire complex aan de Gentse Gaspar de Craeyerstraat tot een nieuwe, bruisende buurt. In opdracht van bouwbedrijf Democo zorgt Steenhaut voor alle rioleringswerken en de buitenaanleg. Voor de infiltratie werd er gekozen voor een verticale infiltratie d.m.v. PP-Ribwallbuizen.

Van militair complex tot bruisende stadsbuurt

Johnny Bleijenberg, projectmanager bij Democo: “Op de site komt het nieuwe provinciehuis, een hotel, een restaurant, een kinderdagverblijf en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten. Ook Monumentenzorg en Defensie krijgen een nieuw onderkomen in het complex. Daarnaast komen een 10-tal woningen en 82 appartementen. De originele gebouwen zijn meer dan 100 jaar oud. Dus het project is een combinatie van nieuwbouw, renovatie en restauratie. We moeten rekening houden met zowel de regels van de monumentenzorg als de nieuwe BREEAM-standaarden voor duurzaamheid en energiezuinigheid.”

Riolering en buitenaanleg door Steenhaut

Voor de riolering en de buitenaanleg schakelde Democo Steenhaut  uit Deerlijk in. Het bedrijf legt buitenomgevingen aan van de riolering over de grondwerken tot de tuinafwerking, en zorgt nadien voor het onderhoud. Thomas Lecompte: “Op de site van de Leopoldskazerne in Gent staan we in voor alle buitenriolering, afwatering, regenputten en septische putten. We sluiten de riolering aan op het straatriool. En we doen de omgevingsaanleg op de site.”

Verticale infiltratiebuizen

Thomas Lecompte: “Het bijzondere aan dit project zijn de verticale infiltratiebuizen die het regenwater ondergronds in de bodem laten sijpelen. Normaal gebeurt dat met horizontale buizen, maar daarvoor was er niet genoeg ruimte op de site. De PP-Ribwallbuizen zitten 6 meter diep in de grond. Voor dit project schakelden we Deschacht in voor de materialen. De studiedienst van Deschacht maakte van het rioleringsplan van de architect een optimaal uitvoeringsplan.”

Complex project, juiste partners

Johnny Bleijenberg: “Een project zoals de Leopoldskazerne in Gent, met die omvang en complexiteit, maak je maar een paar keer in je carrière mee. Dat het een uitdaging is, is dus een understatement. En dan is het belangrijk dat je je met betrouwbare en ervaren partners omringt.”

(bron: Deschacht)

meer foto'shttps://www.wegenbouw.be/aanbod/riolering-afwatering/buizen-hulpstukken-putten/pp-ribwall
plaatsing verticale infiltratiebuizenplaatsing verticale infiltratiebuizen