Nieuwe trilplaat maximaliseert efficiëntie en verkleint risico op persoonlijk letsel

Gepubliceerd op 29-03-2022 10:26

Als volgende stap in Engcon’s streven om de graafmachine te veranderen in een gereedschapsdrager introduceert het concern nu een nieuw ontwikkelde trilplaat voor graafmachines in de klasse van 12 tot 26 ton. De PC6000 trilplaat is geoptimaliseerd voor gebruik onder een draaikantelstuk, wat de efficiëntie van de graafmachine vergroot en het risico op persoonlijk letsel terugdringt.

bron foto's: Engconbron foto's: Engcon

Het komt steeds vaker voor dat voor grondcompressie een trilplaat op een graafmachine wordt gebruikt, wat de noodzaak van de inzet van andere machines of werktuigen vermindert. Tegelijkertijd draagt deze ontwikkeling bij aan meer veiligheid omdat er geen mensen in de bouwput aanwezig hoeven te zijn, waardoor het risico van ongelukken als gevolg van instorting door de trillingen wordt uitgebannen. Daarnaast zijn geen potentieel gevaarlijke hijswerkzaamheden nodig om handbediende trilplaten op hun plaats te krijgen. Dergelijke aspecten verhogen de veiligheid op de werkplaats aanzienlijk, een streven dat engcon na aan het hart ligt. Een ander belangrijk functioneel voordeel van een trilplaat onder het draaikantelstuk is de vergroting van het werkbereik doordat het werktuig zowel kan draaien als schuin gezet kan worden en zo de gehele ondergrond kan volgen.

"Deze trilplaat ondersteunt de inzetbaarheid van de kraan. De machinist kan de trilplaat kantelen en draaien en zo rond hellingen en putten comprimeren, zonder constant de machine te hoeven verplaatsen. De graafmachine krijgt er weer een taak bij", zegt Johan Johansson, ontwerper en projectmanager voor de nieuwe trilplaat.

Bespaart tijd en geld en verhoogt de veiligheid
Net als alle andere hydraulische uitrustingsstukken van engcon wordt de nieuwe PC6000 trilplaat standaard geleverd met de automatische EC-Oil koppeling, een nieuwe stap in de doorlopende ontwikkeling van werktuigen voorzien van dit systeem.

"De hydrauliek wordt automatisch aangesloten met EC-Oil, wat betekent dat de machinist tijd en geld bespaart en tegelijkertijd veiliger en comfortabeler kan werken door niet naar buiten te hoeven om lastige en vuile koppelingen met de hand aan te sluiten. Zeker bij nat of koud weer kan het handmatig moeten wisselen van werktuigen een heel onprettige klus zijn", vervolgt Johan Johansson.

Voordelen van engcon PC6000 trilplaten voor graafmachines:

. Het EC-Oil automatisch koppelingssysteem is standaard, waardoor de machinist vanuit de cabine de trilplaat en de hydrauliek kan aansluiten.

. De PC6000 kan werken op de extra hydrauliek functie van het draaikantelstuk omdat hij maar weinig debiet nodig heeft.

. In combinatie met een draaikantelstuk wordt de bereikbaarheid groter en kunnen meerdere soorten werkzaamheden worden uitgevoerd.

. Er hoeft geen personeel in de bouwput aanwezig te zijn, wat het risico op persoonlijk letsel (bijvoorbeeld als gevolg van instortende wanden) minimaliseert.

. Geen handbediende trilplaten meer nodig

. Geen lekolieleiding nodig, dus minder slangen die kunnen slijten of scheuren.

. De verstelbare bevestiging maakt het gemakkelijk om een ander bevestigingssysteem te gebruiken.

. De verstelbare bevestiging maakt het gemakkelijk om een ander bevestigingssysteem te gebruiken.

Technische gegevens PC6000:
Breedte [mm]: 720
Gewicht exclusief tussenstuk [mm]: 508
Lengte [mm]: 1065
Gewicht exclusief tussenstuk [kg]: 560
Aanbevolen hydraulisch debiet vanaf [l/min]: 55
Compressieoppervlak [m²]: 0,44
Compressiekracht [kN]: 60
Max. hydraulische druk [bar]: 220
Max. aanbevolen druk in retourleiding [bar]: 20

De serieproductie staat gepland in het najaar van 2022.

https://www.wegenbouw.be/bedrijven/143366/engcon-netherlands-belgiumhttps://engcon.com
De serieproductie van de Engcon PC6000 trilplaat staat gepland in het najaar van 2022De serieproductie van de Engcon PC6000 trilplaat staat gepland in het najaar van 2022