DEME en Mourik investeren in grondrecyclagecentra voor reinigen van grond met PFAS

Gepubliceerd op 22-03-2022 10:59

DEME Environmental, de milieutak van de DEME-groep, en Mourik zullen bijkomend investeren in het grondrecyclagecentra in Kallo in de haven van Antwerpen en in Heusden-Zolder om PFAS-houdende grond te kunnen reinigen. Met de investering in Kallo kunnen DEME en Mourik 300.000 ton met PFAS verontreinigde grond per jaar reinigen.

foto: GRC Kallofoto: GRC Kallo

Op de site in het Limburgse Heusden-Zolder (BE) wordt ook geïnvesteerd in de bouw van een fabriek voor het reinigen van PFAS-houdende grond met een capaciteit van 200.000 ton per jaar. De totale bijkomende investering op de twee sites bedraagt ​​7 miljoen EUR. 

Het reinigingsproces is de afgelopen periode geoptimaliseerd zodat alle PFAS uit verontreinigde grond verwijderd kunnen worden.

“Dat gebeurt via een zogenaamde grondwastechniek waarbij PFAS vanuit de bodem naar het water wordt overgebracht. De PFAS wordt vervolgens door middel van speciale filters uit het water gehaald. Ten slotte wordt de PFAS die in deze filters achterblijft, bij gespecialiseerde bedrijven, bij hoge temperaturen vernietigd en omgezet in onschadelijke producten”, legt Dirk Ponnet, algemeen directeur bij DEME Environmental, uit. “Alle in de aangeleverde grond aanwezige PFAS wordt op deze manier effectief verwijderd”.

Ondertussen werden de resultaten onderworpen aan onafhankelijke studies die het succes van deze procedure bevestigen. Ook de OVAM is overtuigd van de effectiviteit van deze techniek.

DEME werkte al eerder aan oplossingen voor het reinigen van PFAS-bevattende grond. Zo bracht het bedrijf in 2020 in samenwerking met ingenieursbureau Tauw een oplossing op de Nederlandse markt voor het kostenefficiënt en duurzaam reinigen van met PFAS verontreinigde grond. Ook Mourik heeft ruime ervaring met het vraagstuk, onder meer door de bouw en exploitatie van waterzuiveringsinstallaties voor grondwater met PFAS. Mouriks onderzoek naar reinigingstechnieken voor bodem en grondwater met PFAS van de voormalige Opel-site in Antwerpen resulteerde in een full-scale installatie voor bodemsaneringswerken.

“Mourik biedt dan ook oplossingen voor veel PFAS-gerelateerde problemen. Mourik zuivert PFAS-houdend grondwater, verzorgt de verwerking van PFAS-houdend afval en decontamineert PFAS-houdende blusinstallaties. De reiniging van PFAS-houdende grond in ons grondrecyclingcentrum past daar perfect bij”, zegt Ronny Bertels, algemeen directeur – directeur van Mourik NV.

Grond Recyclage Centrum
Het “Grond Recyclage Centrum” was het allereerste grondreinigingsbedrijf in Vlaanderen dat in 1993 in de Antwerpse haven werd opgericht door DEME Environmental (70%) en Mourik (30%). ). Sinds de start in Kallo is meer dan zes miljoen ton grond gereinigd. In 2008 werd in samenwerking met de familie Govaerts een tweede vestiging geopend in Heusden-Zolder aan het Albertkanaal. Daar is al anderhalf miljoen ton grond schoongemaakt.

(bron: https://www.deme-group.com/news )

https://www.wegenbouw.be/bedrijven/632522/grond-recyclage-centrumhttps://grckallo.be/