Fase 2 megaproject kartonproducent Soenen een grote uitdaging voor aanpak regenwaterbeheer

Gepubliceerd op 24-02-2022 12:26

 In Dilsen-Stokkem bouwt de West-Vlaamse kartonproducent Soenen – met hoofdaannemer Vulsteke Bedrijfsgebouwen in samenwerking met Grobelco  – een nieuwe fabriek van 113.000 vierkante meter. Een dergelijke oppervlakte vraagt om een doordachte analyse en aanpak met betrekking tot het regenwaterbeheer, dit voor zowel de opvang als de verwerking ervan. De afwatering en infiltratie van 113.000m2 dakoppervlak vormde een uitdaging voor Dyka, de leverancier van de afwaterings- en infiltratiesystemen.

aannemer Grobelco - bekijk de videoreportageaannemer Grobelco - bekijk de videoreportage

Infiltratie en regenwater beheer – een integrale oplossing

In de eerste fase werd het hele rioleringsplan geanalyseerd, gecorrigeerd en breder getrokken, samen met onze interne studiedienst, Engineering & Consultancy of E&C”, vertelt Bram Vreys (Dyka). "Zo kwam niet enkel de infiltratie maar ook het gehele regenwaterbeheer, met bijvoorbeeld ook de opvang op het dak, aan bod. Die globale aanpak biedt voordelen want bepaalde keuzes voor de dakafwatering kunnen bijvoorbeeld negatieve gevolgen hebben voor het buffer- of infiltratiesysteem. Wij zorgen er steeds voor dat alle stappen van het regenwaterbeheer zo optimaal mogelijk op elkaar zijn afgestemd, een totaaloplossing met andere woorden”, aldus Bram en liefst van Roof-to-River.

Vacurain Flex als ideale oplossing voor opvang en afvoer

Voor de opvang en efficiënte afvoer van regenwater op het dak viel de keuze op Vacurain Flex. Een UV-systeem zorgt voor een volle, luchtvrije standleiding met een vacuüm aanzuigeffect. Als er veel regen valt en er een minimale hoeveelheid water op het dak staat, begint het systeem zijn werking te doen. Met een hoge snelheid wordt het regenwater dan van het dak weggezogen.

Vacurain Flex was voor Dyka een logische keuze. Dakoppervlaktes van deze omgang moeten op korte tijd duizenden liters regenwater verwerken. Een onderdruksysteem zoals Vacurain Flex is hiervoor zonder twijfel de beste oplossing”, zegt Bram. Alle regenwater moet weggeleid worden maar tevens wil men zoveel mogelijk regenwater hergebruiken in zijn productieproces. Alle dakoppervlaktes werden hiervoor met één centraalpunt verbonden om het water centraal op te slaan en te transporteren naar de buffer & infiltratieleidingen. Naast het gebouw wordt het regenwater opgevangen en maximaal herbruikt. Het deel wat niet herbruikt kan worden, wordt gestort via een grote infiltratie ringleiding van 1.8 km rond het gebouw die het water maximaal laat infiltreren naar de bodem.

“De afvoercapaciteit van zo’n systeem is enorm, de leidingdiameters zijn relatief klein en het aantal leidingen onder de vloerplaat is beperkt, net zoals het aantal standleidingen. Dit geeft de ontwerper veel vrijheid en creëert binnen het gebouw een esthetische aanblik. Minder obstakels in het gebouw betekent ook meer opslagruimte en minder risico op beschadigingen door bijvoorbeeld heftrucks. Daarnaast zijn afvoersystemen in industriële gebouwen vaak eenvoudig en rechtlijnig, hetgeen maakt dat PVC zeer geschikt is als installatiemateriaal: sterk, betrouwbaar en bijzonder snel te verbinden. De tijdwinst in installatie is aanzienlijk en voor bouwheren en aannemers vaak doorslaggevend.” Meerdere Prefab constructies werden voorzien om deze installatie zo makkelijk mogelijk te maken

Verder werd het project ook met behulp van 3D BIM modellering ontworpen. Dyka heeft in de ontwerpfase zowel het boven- als ondergronds gedeelte samengebracht tot één geheel en een mooi totaalpakket en oplossing geboden.

 

Lees ook: Totaaloplossing regenwaterbeheer voor megaproject te Lanklaar

https://kennis.dyka.be/https://www.wegenbouw.be/bedrijven/398557/grobelcohttps://www.wegenbouw.be/bedrijven/756965/dyka-plastics-n-v
Dyka is fier om mee te werken aan dit grootste project in Limburg met dank aan Grobelco en VulstekeDyka is fier om mee te werken aan dit grootste project in Limburg met dank aan Grobelco en Vulsteke