Combinatie van Ribwall IT en Tubao voor bufferen en infiltreren water bij megaproject in Gent

Gepubliceerd op 23-09-2021 09:37

Een goeie samenwerking tussen Bouwteam/studiedienst van Deschacht en de klant leverde in de Gentse havenzone een grote opdracht op, waarbij zowel een Tubao buffertank als Ribwall infiltratiebuizen en twee afscheiders worden toegepast. We staken ons licht op bij Willy De Schagt, Project Manager Bouwteam bij Deschacht en Francis Peeters, bestuurder bij F-BUILD.

bron foto's: Deschachtbron foto's: Deschacht

Anderhalve hectare magazijn

Francis Peeters: "Projectontwikkelaar Groep Bolckmans” bouwt aan de Korte Mate in Desteldonk, in de Gentse havenzone, een magazijnencomplex van ruim 15.000 m2 op een terrein van ruim 27.000 m2.

F-BUILD verzorgt er in opdracht van Groep Bolckmans de volledige grond – riolerings en wegeniswerken. Het oorspronkelijke rioleringsplan hebben we in samenwerking met het Bouwteam en de studiedienst van Deschacht herbekeken in functie van prijs, dekking en rendement. Het plan heeft op die manier wel enkele revisies ondergaan."

Bouwteam levert toegevoegde waarde

"Met de inplanning en levering van deze grote verscheidenheid aan materialen bewijst Deschacht eens te meer zijn reputatie als specialist riolering", vertelt Willy De Schagt. Voor dit soort grote projecten, stellen wij een Bouwteam samen. Daarin zitten specialisten die ruime expertise en ervaring hebben met de producten die in het project zullen aangewend worden, inclusief de plaatsing ervan. Het Bouwteam werkt nauw samen met de aannemer, de architect en eventuele studiebureaus."

Francis Peeters: "Die samenwerking loont wel. Ze denken echt wel mee en werken oplossingen uit die technisch en qua normering op punt staan en budgettair haalbaar. Zo waren er voor een deel van de infiltratie van het regenwater kratten voorzien. Maar vermits het hier gaat om een magazijn met omliggende verharding waar zwaar vrachtvervoer overheen moet, heb ik in samenspraak met Deschacht, toch voor infiltratiebuizen geopteerd, omdat de dekking erboven beter is. De infiltratiebuizen lopen in een ring rond het gebouw, wat een hoger rendement oplevert. Voor de afvoer vanaf het dak heeft de hoofdaannemer voor een pluviasysteem gekozen, wat ook weer bepaalde eisen stelt aan de verdere afvoer en infiltratie. Ook daarmee heeft Deschacht bij de uitwerking van het plan rekening gehouden."

Infiltratiebuizen en afscheiders

Willy De Schagt: "Voor de infiltratieleiding hebben we Ribwall IT voorgeschreven van 1000 en 600 mm diameter. Deze polypropyleen buizen zijn lichter dan beton en dus makkelijker te plaatsen. Ze worden - in functie van het vereiste rendement - geperforeerd en omwikkeld met geotextiel tegen inspoeling van de omliggende grond.

Omdat het hier om een magazijn gaat met nogal wat vrachtverkeer moet het water dat van de verharding afspoelt ontdaan worden van olie en vetten. Daarom zijn er ook twee koolwaterstofafscheiders voorzien, vervaardigd uit dubbelwandig HDPE met coalescentiefilter en geïntegreerde slibvanger. Ze hebben een behandeld debiet van respectievelijk 20 liter en 70 liter per seconde."

Tubao als innovatief alternatief voor de betonnen buffer

"Het bestek voorzag ook een buffertank voor bluswater. In plaats van de klassieke betonnen kelder, stelden wij een Tubao buis van 3 meter diameter en 17 meter lengte voor. Dat geeft een inhoud van 120 m3. Het voordeel van dit innovatief systeem is de enorme tijdswinst. Vermits de Tubao in de fabriek op maat wordt gemaakt en uitgerust met alle voorzieningen voor aansluiting en inspectie, neemt de installatie op de werf meestal niet meer dan een werkdag in beslag", aldus Willy De Schagt.

(bron: Deschacht)

Plaatsing Tubao bij megaproject in GentPlaatsing Tubao bij megaproject in Gent
Bouwteam Deschacht levert toegevoegde waardeBouwteam Deschacht levert toegevoegde waarde