Hoogmartens Wegenbouw effent het WK-parcours in Huldenberg

Gepubliceerd op 20-09-2021 12:25

Huldenberg en Hoogmartens hebben een meerjarenovereenkomst voor de onderhouds- en aanpassingswerken aan de wegeninfrastructuur in het dorp. De uit te voeren opdrachten werden na een studieronde in een dossier gegoten en voorzien van een volledige begroting. Op die manier is de financiële impact van de werken perfect transparant en werden reeds een aantal mooie werven gerealiseerd. Dirk Dignef, projectleider bij Hoogmartens: “Huldenberg zet onder meer sterk in op fietsveiligheid. Zo hebben we in 2020 de fietspaden langs de N253 voorzien van een nieuwe asfaltverharding en werd de Dreefstraat heringericht als een fietsstraat. Naast de werken die iedereen ten goede komen, werd dit jaar extra focus gelegd op een wel heel speciale gebeurtenis: de doortocht van het WK Wielrennen.”

bron foto's: Hoogmartens Wegenbouwbron foto's: Hoogmartens Wegenbouw

Tandje bijsteken voor het WK

Stijn Janssens, medewerker op de Dienst Patrimonium van Huldenberg: “Ongeveer twee jaar geleden werd bekend dat wij een van de gastdorpen voor het WK zouden zijn. Wij hechten altijd al veel belang aan het onderhoud van onze  publieke ruimte en zijn zeer alert voor potentieel gevaarlijke situaties. Maar met het vooruitzicht van de wielerkaravaan die door het dorp trekt, hebben we nog een tandje hoger geschakeld. Zo’n halfjaar geleden hebben we samen met Dirk Dignef van Hoogmartens het parcours verkend en geïnventariseerd wat er moest gebeuren. We hebben de toestand van de verkeersdrempels onderzocht. Oneffenheden in het wegdek van een aantal straten werden weggewerkt door het fijnfrezen van de bestaande wegverharding. Bijzondere aandacht ging eveneens naar enkele oudere wegen in de gemeente, die nog aangelegd zijn met beton. Gedegradeerde betonplaten hebben we laten vervangen en hetzelfde geldt voor de verouderde langsvoegen tussen de platen. In de loop der jaren waren die voegen uitgesleten; dit kon uitermate gevaarlijk zijn voor de renners als zij met hun wielen tussen die spleten zouden blijven vastzitten.”

Een win-win voor iedereen

Een unieke plek in het wielerparcours wordt ongetwijfeld de Smeysberg, een straat met een helling tot 17% waar de profs twee keer over gaan. Stijn Janssens: “De Smeysberg kan inderdaad een belangrijk strijdtoneel worden voor de koers en is voor deze gelegenheid zowat het uithangbord van onze gemeente. Voldoende reden dus om deze helling te voorzien van een volledig nieuwe toplaag.”

Zowel Stijn Janssens als Dirk Dignef benadrukken dat zij de voorbije maanden extra gefocust waren op het wielerparcours, maar dat dit allerminst ten koste ging van werkzaamheden op plaatsen waar de koers niet passeert. Dirk Dignef: “Algemene veiligheid primeert in Huldenberg, zoveel is zeker. Van de werken die we uitvoeren in het kader van het WK, zullen trouwens achteraf álle inwoners kunnen profiteren. Een win-win dus, waar ons team zich maximaal voor inzet."

bron: Hoogmartens Wegenbouw

https://www.hoogmartens.be/https://www.wegenbouw.be/bedrijven/326115/hoogmartens-wegenbouw
een nieuwe asfaltverharding voor de Smeysberg, belangrijke helling op het WK Wielrenneneen nieuwe asfaltverharding voor de Smeysberg, belangrijke helling op het WK Wielrennen