21 september VLARIO-dag met thema: Burgemeester, is uw gemeente op peil met groenblauw?

Gepubliceerd op 02-09-2021 09:13

Op dinsdag 21 september vindt in Antwerp Expo de VLARIO-dag plaats met als thema ‘Burgemeester, is uw gemeente op peil met groenblauw?’ Dat thema is bewust gekozen, want actieve participatie van iedere gemeente is nodig om schade door wateroverlast te beperken, een goede waterkwaliteit te garanderen en een duurzaam rioleringsbeleid te voeren. VLARIO, het kenniscentrum en overlegplatform voor hemelwater- en afvalwaterbeheer in Vlaanderen, heeft een interessant programma samengesteld. Daarnaast biedt VLARIO eveneens het ideale netwerkmoment aan op haar rioleringsbeurs. Meer dan 60 exposanten tonen hun allerlaatste nieuwigheden.

bron afbeelding: Vlariobron afbeelding: Vlario

De VLARIO-dag start met een toelichting van Steven Van den Broeck van de Vlaamse Milieumaatschappij over de Kaderrichtlijn Water en wat dit concreet betekent voor de lokale besturen. Een goede waterkwaliteit. Dat willen we allemaal wel. Ook Europa laat er geen twijfel over bestaan waar we in Vlaanderen naar toe moeten. Het halen van die goede waterkwaliteit is echter niet evident en zal het engagement van alle partijen vergen. Om zo snel mogelijk het doel te behalen, en er ook de vruchten van te plukken, probeert de VMM de doelstellingen voor de verschillende actoren verder te expliciteren en als oplossingsgerichte partner het behalen van die doelstellingen ook mee te faciliteren waar mogelijk. In deze presentatie gaan we dieper in op die doelstellingen, alsook op de reacties van de verschillende actoren. Wat loopt goed en waar is bijkomende ondersteuning of bijsturing nodig?

Daarna zal in primeur het groenblauw peil worden voorgesteld. Dit is een nieuwe score en webtool voor klimaatrobuuste percelen. Met groenblauwe maatregelen vangen we de impact van klimaatverandering op en zorgen we voor een duurzame waterhuishouding. Maar hoe zorgen we ervoor dat ons perceel is ingericht met de juiste maatregelen? En hoe leggen we als bouwheer of gemeente een duidelijk ambitieniveau vast? Om deze vragen te beantwoorden ontwikkelden Departement Omgeving, de Vlaamse Confederatie Bouw en VLARIO in het kader van de Blue Deal het groenblauw peil: een nieuwe en sensibiliserende score die aangeeft hoe duurzaam en klimaatrobuust een perceel is ingericht op vlak van groene en blauwe elementen. Vincent Wolfs stelt het peil in primeur aan u voor, tezamen met de interactieve webtool die werd ontwikkeld om de score te bepalen.

Uitdagingen en opportuniteiten

Wat biedt de Blue Deal concreet voor de sector en de lokale besturen? Dit zal uitgebreid worden besproken door Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme en Patrick Willems, voorzitter van VLARIO.
Vervolgens zal er dieper worden ingegaan op hoe de lokale besturen deze uitdagingen kunnen aanpakken?

De Blue Deal stelt dat er ambitieuzere hemelwater- en droogteplannen moeten gemaakt worden en dat het beschikken over zo’n plan als voorwaarde zal gesteld worden bij watergerelateerde subsidies voor lokale besturen. Maar hoe ziet zo’n ambitieus hemelwater- en droogteplan er dan uit? En wat moet er gebeuren met de bestaande hemelwaterplannen? Om hier een antwoord op te bieden werd er het voorbije half jaar binnen de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid werk gemaakt van een blauwdruk. Kathleen Van Dorslaer, projectleidster van de CIW projectgroep Hemelwater- en Droogteplannen/VVP, zal toelichten hoe lokale besturen hiermee aan de slag kunnen gaan.

De kogel is door de kerk. Tegen 2027 moeten de verschillende gemeentes en rioolbeheerders duidelijke stappen in Asset Management gezet hebben. Een belangrijke verplichting in deze is het toekennen van de nodige risicoprofielen aan de rioleringen en het opmaken van een eerste inspectieplan. Met dit inspectieplan moet tegen 2027 zo’n 40% van het rioleringsnetwerk in Vlaanderen een (voor)inspectie gekregen hebben. Hiervoor werden minimale normen en standaarden opgesteld, die als leidraad moeten dienen. Danny Verhulst, voorzitter van de werkgroep Asset Management, komt met de eerste stand van zaken.

Een aanhoudend probleem is de lange doorlooptijd van een riolerings-en infrastructuurproject. Krijgen lokale besturen deze legislatuur nog riolerings- en infrastructuurprojecten gerealiseerd? Zijn de gekende knelpunten weggewerkt? Carl Verelst, voorzitter Werkgroep Projectmanagement zal de resultaten toelichten van de werkgroep.

Verkiezing en uitreiking VLARIO-innovatieprijs

De deelnemers van de VLARIO-dag kiezen de winnaars van de VLARIO-innovatieprijs. De genomineerden voor de VLARIO-innovatieprijs zijn ondertussen gekend. Zij werden geselecteerd door de jury van VLARIO. Hierin zetelden professor Jean Berlamont, Eve Soetewey (voorzitter werkgroep gemeenten), Wim Van Gils (Mina-raad), Wendy Francken en Riet Lismont.

Voor de categorie technologie:

.PlasticRoad door PlasticRoad B.V. (Wavin en VolkerWessels)

.Thiotube uit Thiocrete (circulaire zwavelbeton)  door De Bonte Group / Thio Materials

Voor de categorie visie/concept:

. Project Agnetenhof– water voor nu en later door Vivo 2 i.s.m. Stad Peer

. Pilootproject klimaatrobuuste Marnixwijk door Aquafin en Gemeente Overijse 

. “Hier dringt het door!” door Stad Leuven

COVID maatregelen

De overheid besliste dat indoor evenementen gebruik kunnen maken van het Covid Safe Ticket. Dit wil zeggen dat iedere aanwezige bij de ingang zijn corona-pas voorlegt of een bewijs van negatieve test. Zonder één van deze bewijzen zal u niet kunnen deelnemen aan de VLARIO-dag. Meer over de maatregelen: https://www.vlario.be/covid-19-maatregelen-vlario-dag/

https://www.vlario.be/activiteiten/vlario-dag/https://www.vlario.be/innovatieprijs2021/inzendingen/