Hoogmartens bouwt mee aan fietsbrug Godsheide

Gepubliceerd op 05-08-2021 09:38

De fietsbrug wordt aangelegd aan de bekende sluis van Hasselt-Godsheide en is een onderdeel van de 62km lange fietssnelweg F72 die de gemeenten Ham en Riemst met elkaar verbindt. De route loopt volledig langs het Albertkanaal; ter hoogte van de sluis in Godsheide moeten fietsers van oever wisselen en dus het kanaal oversteken. Vandaag kan dat niet in veilige omstandigheden omdat er op de bestaande oversteekplaats – het Sas – geen plaats is om een volwaardig fietspad aan te leggen. De nieuwe fietsbrug zal dit probleem oplossen.

Waterbouwkundig totaalproject

De fietsbrug is een project van de provincie Limburg in samenwerking met de stad Hasselt, de Vlaamse Waterweg en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De concrete realisatie van de brug is in handen van de tijdelijke vereniging HYE/Aelterman. HYE staat in voor het waterbouwkundig project, de onderbouw van de brug, de wegeniswerken en de werkzaamheden op de omliggende terreinen. Het bedrijf Aelterman levert en plaatst de stalen fietsbrug.

Pol Michels, hoofdprojectleider bij HYE: “De fietsbrug in Godsheide is belangrijk voor HYE omdat het echt een totaalproject is. Wij zijn gespecialiseerd in waterbouwkundige werken en kunnen hier onze expertise ten volle uitspelen. Wij hadden als hoofdaannemer ook de ruimte om nauwgezet op zoek te gaan naar de juiste partners. Op die manier zijn we voor de wegeniswerken uitgekomen bij Hoogmartens.”

De teams van Hoogmartens zijn binnen het project verantwoordelijk voor onder meer de asfalteringswerken en het trekken van de betonnen kantstroken. Qua uitvoering een kolfje naar de hand van Hoogmartens. Het grootste gedeelte van het werk is afgerond. Als de brug in oktober ’21 effectief geplaatst wordt, moeten enkel nog de aansluitingen van het brugdek met de aanrijwegen afgewerkt worden. Pol Michels: “De samenwerking met Hoogmartens is tot nu toe uitstekend verlopen. De werken zijn prima uitgevoerd, het budget werd gerespecteerd en alles was klaar binnen de vooropgestelde timing. Ook de communicatie op de werf met Maxime Versweyveld en Tom Cillen, de projectverantwoordelijken van Hoogmartens, verliep vlekkeloos. Wat mij betreft is dit een samenwerking die zeker voor herhaling vatbaar is.”

Belangrijk maatschappelijk project

Als de fietsbrug binnen enkele maanden klaar is, zal zij een belangrijke meerwaarde betekenen voor de groene mobiliteit in Limburg. Zoals eerder aangehaald vormt zij een centraal element van de fietssnelweg F72. Lokaal is de brug een belangrijke schakel tussen het Hasseltse stadscentrum, de industriezones langs het Albertkanaal en de Corda Campus. De brug garandeert de fietsers optimale veiligheid en, dankzij het mooie uitzicht over het kanaal en de waterkrachtcentrale, een unieke fietsbeleving. Voor Hoogmartens is het als Limburgs bedrijf een eer om aan dit belangrijk maatschappelijk project te kunnen meewerken.

(bron: Hoogmartens)

https://www.wegenbouw.be/bedrijven/326115/hoogmartens-wegenbouwhttps://www.hoogmartens.be/
Als de fietsbrug binnen enkele maanden klaar is, zal zij een belangrijke meerwaarde betekenenAls de fietsbrug binnen enkele maanden klaar is, zal zij een belangrijke meerwaarde betekenen