Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken maakt overstap naar e-Contracting vanaf 2022

Gepubliceerd op 28-05-2021 09:51

Het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken zet actief in op verdere digitale transformatie en stapt in 2022 volledig over naar e-Contracting. Dat betekent dat administratieve dossierstukken zoals schuldvorderingen en factuuraanvragen enkel nog elektronisch worden uitgewisseld via het platform van e-Contracting. Het beleidsdomein vraagt aanbesteders en opdrachtnemers van lopende opdrachten om nu al kennis te maken met dat platform.

Wat?

Momenteel kunt u met e-Contracting al schuldvorderingen en factuuraanvragen uitwisselen, maar in de toekomst is het de bedoeling om alle administratieve dossierstukken (zoals dienstbevelen, processen-verbaal, contractwijzigingen …) in het kader van een overheidsopdracht elektronisch uit te wisselen.

Het systeem is op maat gemaakt van de opdrachtnemer van overheidsopdrachten: het houdt rekening met de regelgeving van de opdrachtnemer en biedt een efficiënt kanaal om administratieve dossierstukken digitaal en veilig uit te wisselen.

e-Contracting brengt de volgende voordelen met zich mee:

- Het gebruik van het platform is kosteloos.

- Wat voorheen via post of e-mail verliep, is volledig gedigitaliseerd. De documenten zijn onmiddellijk beschikbaar voor alle betrokkenen op één beveiligde plaats.

- Statusopvolging is helder door automatisering.

- Meerdere collega’s kunnen samen één dossier opvolgen.

- Via rollenbeheer kunt u kiezen wie toegang krijgt en wie welke acties mag uitvoeren.

Voor wie?

e-Contracting is een webtoepassing voor opdrachtnemers van een overheidsopdracht: 

- Ofwel zal het bestek vanaf 2022 het verplichte gebruik van e-Contracting vermelden bij het uitwisselen van schuldvorderingen en factuuraanvragen; 

- Ofwel beslissen aanbesteder en opdrachtnemer samen (via een bijakte) om e-Contracting te gebruiken voor een lopende opdracht.

e-Contracting is sinds eind 2019 al in gebruik door een tiental ondernemingen en voor een 50-tal overheidsopdrachten. De deelnemende aanbesteders van de Vlaamse overheid zijn:

- het Departement Mobiliteit en Openbare Werken

- het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)

- het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK)

- De Vlaamse Waterweg

- De Werkvennootschap

- De Lijn

- Het Facilitair Bedrijf.

Meer informatie?

Ontdek alle informatie rond e-Contracting op overheid.vlaanderen.be/e-contracting. Met vragen kunt u via mail terecht op e-Contracting@vlaanderen.be.

e-Contracting is een initiatief van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid.

overheid.vlaanderen.be/e-contracting