Handleiding voor de keuze van de asfaltverharding bij het ontwerp of onderhoud van wegconstructies

Gepubliceerd op 15-04-2021 18:00

Een asfalttype kiezen voor een bepaalde toepassing: het lijkt op het eerste zicht eenvoudig maar dat is maar schijn. Het juiste asfalt kiezen is meer dan een product selecteren uit de lijsten van de standaardbestekken. Om een bitumineuze verharding te kiezen die duurzaam is en voldoet aan de eisen van de toekomstige gebruikers, moet men rekening houden met een waslijst aan parameters en randvoorwaarden. Het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw publiceert een handleiding die de lezer stapsgewijs begeleidt bij de keuze.

bron afbeelding: Corvers asfaltwerken - Beringenbron afbeelding: Corvers asfaltwerken - Beringen

In een eerste deel wordt de algemene opbouw van de weg kort beschreven. Het is inderdaad niet alleen de verharding die garant staat voor de duurzaamheid, maar de volledige opbouw van de weg: van onderfundering tot toplaag, elk onderdeel van een weg heeft een welbepaalde functie te vervullen die noodzakelijk is voor de werking van het geheel.

Daarna wordt er in de tekst meer specifiek ingegaan op de verschillende asfaltlagen die gebruikt worden om een verharding op te bouwen. Hierna detailleren we de verschillende prestatiekenmerken van bitumineuze verhardingen en hun belang in het kader van de eisen die aan het asfalt worden gesteld. Op basis van deze kennis is het mogelijk om een type asfalt te kiezen als functie van een aantal parameters zoals het klimaat, veiligheid, comfort, milieu, budget, enz.

Na de keuze van het type asfalt, volgt nog de selectie van het type bindmiddel, de eventuele additieven en de aggregaten in het asfalt. Binnen eenzelfde type asfalt beïnvloeden de gebruikte grondstoffen en eventuele additieven de prestatiekenmerken van het product.

In een laatste deel vindt de lezer een aantal tabellen en productfiches waar meer in detail wordt ingegaan op de eigenschappen en het toepassingsgebied van de bestaande Belgische soorten bitumineuze verhardingen.  (bron: brrc.be)

Handleiding voor de keuze van de asfaltverharding downloadenasfaltcentrales / asfalteermachines & finishers te huur op wegenbouw.be
Handleiding voor de keuze van de asfaltverharding bij het ontwerp of onderhoud van wegconstructies