Tubao als innovatieve oplossing voor vertraagde afvoer van hemelwater

Gepubliceerd op 22-02-2021 15:18

Hoe evacueer je 1.250.000 liter hemelwater volgens de voorschriften van de Vlaamse Overheid? Ofwel: hoe vermijd je dat al dat water rechtstreeks in de waterlopen belandt en verloren gaat voor het grondwater? Deprez Construct zocht een innovatieve oplossing en vond die bij Deschacht en Tubao.

Tubao gegalvaniseerde stalen buizenTubao gegalvaniseerde stalen buizen

Zoetwater wordt steeds schaarser. Daarom is de afvoer van hemelwater in Vlaanderen sinds 2013 strikt gereguleerd. Via initiatieven als VLARIO en recent nog Blue Deal maakt de overheid particulieren en ondernemers bewust van de droogte en de lage grondwaterstanden. Als specialist op vlak van riolering en gecontroleerde waterafvoer zoekt Deschacht naar innovatieve oplossingen, zoals het aanleggen van waterbuffers met de grote gegalvaniseerde stalen buizen van Tubao. Ook Deprez Construct uit Kortemark was snel overtuigd.

RUIN EEN MILJOEN LITER WATER BUFFEREN

Deprez Construct ontwikkelt machines en transportbanden voor productiebedrijven. De eigen site wordt momenteel gerenoveerd en uitgebreid. Tegen het najaar van 2021 verrijzen er vier extra hallen op het terrein van zes hectare. Dat brengt de totale oppervlakte op 17.000 vierkante meter gebouwen. Inclusief nodige verharding vraagt dat om een doordachte opvang en afvoer van het hemelwater. Deschacht stond in voor de riolering en de buffering van de naar schatting 1,25 miljoen liter hemelwater op de daken.

RIBWALL EN TUBAO

Voor de riolering levert Deschacht Ribwall buizen van 500 en 600 millimeter doorsnede, polypropyleenbuizen met een gladde binnenwand en een geribbelde buitenkant. “De wettelijk verplichte buffer met vertraagde afvoer van al dat hemelwater was complexer”, zegt Operations Manager Jeroen Deprez. “Temeer omdat we proactief rekening hielden met eventuele verdere uitbreidingen. De begroting voor het aanleggen van een betonnen kelder was immens. Het alternatief van een open buffersleuf vonden we niet praktisch, we wilden echt een ondergrondse oplossing. Toen las ik in een vakblad toevallig over Tubao.” Er volgde een fabrieks- en een werfbezoek. Deprez was meteen overtuigd van de technologie. Het kostenplaatje gaf uiteindelijk de doorslag, onder meer dankzij de merkbaar kleinere grondafvoer. B.P.V. Grondwerken uit Kortemark groef een bouwput van 100 op 8 meter en 4 meter diep. Twee Tubao-buizen van 3 meter doorsnee werden naast elkaar gelegd, de ene 100, de andere 80 meter lang. Goed voor 1.350 kubieke meter. De buizen waren in een dag geïnstalleerd.

EERSTE KENNISMAKING MET TUBAO

Ook voor architecten- en ingenieursbureau DBG uit Kortrijk was het de eerste kennismaking met Tubao. “Voor dit soort buffers schrijven we normaal een waterdichte betonnen kuip voor, want voor infiltratiebakken is dit volume veel te groot”, vertellen ir.-architecten Dries Goesaert en Bruno D’hondt. “Tubao vormde technisch gezien een mooie oplossing. We optimaliseerden het plan van aanleg en keurden alles goed. De buizen zijn compact, kunnen op diepte geïnstalleerd worden en vragen minder grondverzet. De plaatsing gaat bovendien snel en het resultaat is onderhoudsvriendelijk. Samen met de competitieve prijs houden we de Tubao-buizen zeker in ons achterhoofd voor toekomstige projecten van deze grootorde.”

www.deschacht.euartikel uit Infra Magazine - hier downloaden
Deprez Construct zocht een innovatieve oplossing en vond die bij Deschacht en TubaoDeprez Construct zocht een innovatieve oplossing en vond die bij Deschacht en Tubao