Sigma nieuwjaarsreceptie virtueel

Gepubliceerd op 18-02-2021 17:32

Sigma, de federatie van de algemeen vertegenwoordigers van materieel voor openbare en private werken, voor de bouw en voor goederenbehandeling, organiseert ieder jaar haar nieuwjaarsreceptie tijdens het autosalon. Deze keer was het anders en werd het een virtuele receptie. Voorzitter Dries Van Haut heette iedere deelnemer welkom op deze "eerste en hopelijk laatste virtuele nieuwjaarsreceptie".

afbeelding uit de presentatie van Sigmaafbeelding uit de presentatie van Sigma

"Wat een jaar … en het is nog niet voorbij. Maar goed, we passen ons aan aan de situatie en doen verder. Persoonlijk contact zoveel mogelijk vermijden was en is nog steeds de boodschap. In een branche waar vooral investeringsgoederen verkocht worden is dat geen sinecure. Het vertrouwen en de daarmee gepaard gaande persoonlijke touch is toch een zeer belangrijk element in het commerciële spel. Ik hoop dan ook dat de situatie binnen een aantal maanden dermate verbeterd is, dat we terug op een normale manier ons werk kunnen doen."

De veranderende maatregelen testte de sterkte van de federatie, aldus de voorzitter. "Sigma, gesteund door de Traxio koepel, stond op de bres om ons te informeren wat was toegestaan, wat niet, om te kunnen ondernemen. Bovendien zijn onze bedrijven er dankzij een goede lobby in geslaagd hun activiteiten verder te zetten." 

Sigma hoopt, net als zovelen, op een min of meer normale manier van werken tegen deze zomer. "Onze sector doet het eigenlijk erg goed. Na de vertraging van overheidsopdrachten tijdens de eerste golf zijn de activiteiten hervat. Daarenboven is er het Oosterweel-project, die voor tal van bedrijven een garantie op werk was. Dat bracht ook de zin tot investering terug."

cijfers machines & materieel burgerlijke bouwkunde

In afwezigheid van David Vandermeulen, de sectievoorzitter Burgerlijke Bouwkunde & Bouw, nam Dries Van Haut de presentatie voor zich: "In het segment van de Burgerlijke Bouw is er een sterke daling in de grote machines, concreet gaat het om een daling met 20%. Bij de kleinere machines spreken we van 10% minder. De kleine machines dalen dan wel voor het eerst in vele jaren maar ze blijven toch op een hoog niveau, juist onder het niveau van 2018. De grote machines dalen meer, en neigen ook eerder naar een langetermijngemiddelde."

Maar voorzitter Van Haut blijft positief. "Indien er geen pandemie geweest zou zijn, en we dezelfde cijfers rapporteren, dan zouden we deze als normaal beschouwen. Velen van ons hadden hadden immers reeds eerder een daling verwacht, na jaren van groei en waarbij record keer op keer gebroken werd. Indien er dus een corona-effect geweest is, dan zal dat veel minder gewogen hebben dan de normale economische cyclus die we konden verwachten. De indicatoren blijven natuurlijk bloedrood, ook al waren de volumes in december 2020 170% beter dan het gemiddelde van 2020."

Tot slot sloot Van Haut de online receptie af met een hart onder de riem voor alle deelnemers en wenste hij iedereen bijzonder veel succesvol jaar deze speciale tijden. "Naar goede gewoonte wens ik te eindigen met een citaat, ditmaal van de bokser Mohammed Ali: 'Don't count the days but make the days count.' "

https://sigmafederation.be/nl/