Vlaanderen investeert in buffer- en wachtbekkens

Gepubliceerd op 16-02-2021 11:18

Dit jaar zal Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir 15 miljoen euro uittrekken om Vlaanderen beter te beschermen tegen overstromingen. Over de hele regeerperiode gaat het om 50 miljoen euro die de minister wil investeren in onder andere buffer- en wachtbekkens, pompsystemen en dijken. Om voorbereid te zijn op steeds extremere weersomstandigheden moet er geïnvesteerd worden in waterinfrastructuur. Het overzicht van de geplande werken kan je raadplegen op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij.

bron foto: Grondwerken Claeys uit Oosterzelebron foto: Grondwerken Claeys uit Oosterzele

Om Vlaanderen weerbaar te maken, wordt deze legislatuur 50 miljoen euro vrijgemaakt om te investeren in extra buffercapaciteit en een betere bescherming van woongebieden. Het geld zal vooral gebruikt worden om wacht- en bufferbekkens aan te leggen om het teveel aan water tijdelijk op te vangen. Bestaande infrastructuur zal ook verbeterd worden, onder andere door overtollig slib te verwijderen. Verder staan ook investeringen in pompsystemen en dijken op het programma. In Vlaanderen komen er op strategische plaatsen wacht- en bufferbekkens met een totale capaciteit van meer dan  27 miljoen kubieke meter.

Het overzicht van de geplande werken:

https://www.vmm.be/water/beheer-waterlopen/overzicht_geplande_werken_tot_2024_tw.pdfhttps://www.wegenbouw.be/aanbod/activiteiten-en-werkzaamheden/waterwerken/