Ingenieuze oplossing op Turnhoutse werf met combinatie KWS afscheider en pompput in één installatie

Gepubliceerd op 05-02-2021 10:25

Aan de industrielaan te Turnhout bouwt aannemer Bolckmans NV uit Hoogstraten een nieuw magazijn voor Transport Bauwens. De riolering diende aan twee voorwaarden te voldoen: het hemelwater vertraagd afvoeren en het water dat van de loskaden stroomt ontdoen van koolwaterstoffen (olie en vetten). Deschacht leverde er niet alleen de volledige riolering, maar ook een slim bedachte combinatie van een KWS afscheider en een pompput.

bron afbeeldingen: Deschachtbron afbeeldingen: Deschacht

Vertraagde afvoer hemelwater

Om deze klus te klaren deed Bolckmans NV een beroep op de producten en expertise van Deschacht en Collinet. "In totaal hebben we ruim 400 meter Ribwall buizen geleverd, waarvan 312 meter van het zogenaamde Infiltratie Transport type (IT). Dat zijn dubbelwandige, geribde buizen met perforaties, waarlangs het water in de grond infiltreert en zo enerzijds de afvoer vertraagt en anderzijds het rioolstelsel vrijwaart van overbelasting", zo vertelt Project Manager Bouwteam Gert Laeremans. "In Turnhout hebben we deze met diameter 600 en 800 geleverd, naast nog 96 meter gewone Ribwall 800. Onze studiedienst heeft voor het plan van aanleg gezorgd."

KWS afscheider en pompput in één

Om aan de tweede voorwaarde te voldoen was een KWS afscheider nodig. Zo’n installatie wordt gebruikt om met koolwaterstoffen (minerale olie, vetten en brandstof) bezoedeld afvoerwater te zuiveren voor het de riolering bereikt. Ze vindt een toepassing bij o.a. autowegen, tankstations, parkings, los- en laadkades, e.d.  KWS afscheiders in polyethyleen (PE) zijn een specialiteit van zusterfirma Collinet. “Wij produceren deze afscheiders op maat in onze fabriek te Herstal”, aldus Rudy Vandervost, Account Manager bij Collinet. “Voor de werf in Turnhout was er ook een pompput nodig omdat de riolering hoger ligt. Uit efficiëntie-overwegingen hebben wij ervoor geopteerd om KWS afscheider en pompput te combineren in één installatie. Deze oplossing resulteerde in substantiële tijdsbesparing bij de plaatsing op de werf.”

Slimme productie bespaart tijd op de werf

Concreet bestaat de installatie uit twee compartimenten. Een koolwaterstofafscheider van klasse I ( teruglozing < 5 mg/l ) met een behandeld debiet van 26 l/sec en geïntegreerde slibvanger van 2600 l, die het water dat van de los- en laadkade wordt afgevoerd zuivert door bezinking van het slib en afscheiding van de koolwaterstoffen.

De overloop van de koolwaterstofafscheider mondt uit in het laatste compartiment, de pompput. Deze heeft een nuttig bergingsvolume van 2500 l en is uitgerust met een compleet dubbelpompsysteem met cascadewerking, dat het verzamelde water zal oppompen naar de hoger gelegen riolering.

"Om de de toegankelijkheid van afscheider en pompput maximaal te garanderen werden drie mangaten voorzien. We hebben deze reeds bij de productie in de fabriek verhoogd, in functie van de plaatselijke situatie. Hierdoor bleven de werkzaamheden op de werf tot een minimum beperkt", vervolgt Rudy Vandervost.

Vlotte samenwerking

Dylan Voorhelst, Junior Projectleider bij Bolckmans NV: "Deschacht heeft alle producten geleverd voor het ondergrondse traject van de waterafvoer. De aanleg van de riolering is vlot verlopen. De levering door Deschacht verliep punctueel, bijbestellingen en terugnames inbegrepen. Ook de samenwerking met de studiedienst van Deschacht was OK. Zij tekenden de plannen voor de riolering en gaven extra info waar nodig."

Gestroomlijnde aanleg dank zij one-stop-shop en engineering

Dirk Stuyven, Hoofd studiedienst en engineering: "De Bolckmans-werf is een mooi voorbeeld van ons 'one-stop-shop' principe en de meerwaarde van onze expertise inzake riolering en waterafvoer. Door een combinatie van materieel uit voorraad, engineered producten uit onze fabriek en een uitgekiende planning door onze studiedienst konden de aannemers het rioleringsstelsel voor het nieuwe magazijn op een gestroomlijnde manier en in de kortst mogelijke tijd realiseren."

https://www.deschacht.eu/https://www.bolckmans.be/nlhttps://www.wegenbouw.be/bedrijven/759331/deschacht
 er werd geopteerd om KWS afscheider en pompput te combineren in één installatie er werd geopteerd om KWS afscheider en pompput te combineren in één installatie
In totaal werden ruim 400 meter Ribwall buizen geleverdIn totaal werden ruim 400 meter Ribwall buizen geleverd