BMW Erembodegem kiest voor Deschacht en Tubao

Gepubliceerd op 07-12-2020 12:09

Aan de rotonde Albatros in Erembodegem nadert de nieuwe vestiging van garage Meerschmann, concessionaris voor BMW en Mini, stilaan de voltooiing. Onlangs werden er twee flinke waterreservoirs aangelegd. In de plaats van een traditionele betonnen kuip koos de bouwheer voor een op maat gemaakte oplossing van het tweespan Tubao-Deschacht.

bron afbeeldingen: Deschachtbron afbeeldingen: Deschacht

De gegalvaniseerde stalen buizen van de Franse producent Tubao dringen almaar dieper door in de markt. Waar (regen)water gebufferd, opgeslagen, omgeleid of geïnfiltreerd dient te worden, kiezen bouwheren, architecten en studiebureaus steeds vaker voor een oplossing met de gegolfde Tubao-buizen. Zo ook voor de aanleg van twee reservoirs op de werf van de nieuwe BMW-Mini concessie op het industrieterrein Sterrenhoek te Aalst-Erembodegem.

Blus- en sprinklerwater

Vanwege diverse bouwverordeningen inzake brandveiligheid moesten architect en studiebureau twee grote waterresevoirs inplannen, één voor de bevoorrading van de sprinklerinstallatie en één voor bluswater ten behoeve van de brandweer. Er werd berekend dat de     

reservoirs respectievelijk 240 m³ en 360 m³ water moesten kunnen herbergen.

Traditioneel werd voor dit soort projecten een betonnen kuip gegoten, een klus die met inbegrip van de uitharding makkelijk tot 6 weken in beslag kan nemen, met alle gevolgen voor het werfmanagement en de oplevertermijn van het bouwproject. Architect en studiebureau besloten het deze keer over een andere boeg te werpen en schreven in het lastenboek een oplossing met Tubao buizen in.

Een kwestie van engineering

Er was werk aan de winkel voor de studiebureaus van Tubao Benelux en alleenverdeler Deschacht. "Een oplossing met Tubao buizen is per definitie maatwerk", vertelt Geert Vanhecke van Tubao Benelux. "Wij produceren de gegolfde, gegalvaniseerde stalen buizen in verschillende lengtes, diktes en diameters. Maar om met deze basiscomponenten tot een doeltreffende oplossing te komen die aan alle vereisten en wettelijke voorschriften voldoet, is een kwestie van engineering. In functie van de toepassing, locatie, regelgeving e.d. maken wij een ontwerp dat we invullen met de benodigde Tubao elementen én voorzieningen zoals aansluitingen, leidingen, pompen, inspectieschachten, noodoverstorten e.d. Voor deze engineeringfase werken onze studiedienst en die van Deschacht nauw samen en natuurlijk ook met de architect en het studiebureau van de bouwheer."

Op een halve dag geïnstalleerd

In dit geval gaat het dus om twee tanks, gevormd uit Tubao buizen van 3 meter doormeter. De ene heeft een totale lengte van 52 meter en dient voor de opslag van het opgevangen regenwater dat dienst kan doen als bluswater voor de brandweer. Daartoe werd de buis uitgerust met aanzuigleidingen waarop de brandweer indien nodig kan aansluiten. De tweede tank meet 34,50 meter en zal de sprinklerinstallatie voeden met zuiver leidingwater. Ook hier werden de nodige aanzuigleidingen gemonteerd.

De twee tanks werden door Deschacht naar de werf getransporteerd, waar aannemer grondwerken GLK de buizen in vooraf uitgegraven sleuven liet neerzakken. Tubao zorgde voor de nodige aansluitingen en verdere afwerking. De hele installatie werd gekeurd en gecertifieerd door een onafhankelijke ingenieur. Duur van de installatie: een halve dag! "Als je dit vergelijkt met 4 tot 6 weken voor een betonnen kuip, dan begrijp je de keuze voor dit alternatief", zo besluit Geert Vanhecke.

 

Projectgegevens:

Locatie: industrieterrein Sterrenhoek, Erembodegem -  Bouwheer: garage Meerschman - Hoofdaannemer: Willy Naessens Group - Ontwerp: AASP architecten - Studiebureau: Vinco engineering - Brandbeveiliging: Altebra Fire Protection - Controle en attestering: ing. Stijn Coenen

Contact Deschacht:  Dirk Stuyven - dirk.struyven@deschacht.eu - 0497 24 88 77

bron: Deschacht

www.deschacht.euhttps://www.wegenbouw.be/bedrijven/759331/deschacht
In dit geval gaat het dus om twee tanks, gevormd uit Tubao buizen van 3 meter doormeterIn dit geval gaat het dus om twee tanks, gevormd uit Tubao buizen van 3 meter doormeter