Resultaten onderzoek UAntwerpen naar BIM-georiënteerd werken binnen de wegenbouw

Gepubliceerd op 04-12-2020 09:44

UAntwerpen voerde, in samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer, in het kader van een masterproef een onderzoek uit naar de komst van het BIM-gericht werken binnen de wegenbouwsector. De resultaten werden gepubliceerd op de website van Agentschap Wegen en Verkeer.  Op 17 december 2020, organiseert het Agentschap de tweede editie van de BIM Q&A. Deze editie zal online doorgaan.

voordelen van BIM (bron afbeelding: wegenenverkeer.be)voordelen van BIM (bron afbeelding: wegenenverkeer.be)

In de laatste jaren is de druk om te gaan digitaliseren sterk toegenomen in de samenleving. Door middel van digitale technologieën wordt getracht het bedrijfsmodel te veranderen om zo het proces naar een digitaal bedrijf te kunnen realiseren. Deze transitie vindt ook plaats in de bouwsector in het algemeen en meer specifiek in de wegenbouwsector. Er is namelijk een opmerkelijke en grootschalige verschuiving van een traditioneel bouwproces naar een bouwproces dat gebaseerd is op het BIM-principe. 

BIM is een zeer breed concept dat meerdere interpretaties kent. Eerst en vooral staat de afkorting voor Building Information Modelling, dit is het proces van het delen van digitale gegevens tussen de verschillende partners van een project via een gemeenschappelijk uitwisselingsplatform om de rollen van de verschillende belanghebbenden te ondersteunen. Daarnaast staat het ook voor Building Information Model, dit is de digitale 3D-weergave van het project. Naast deze twee betekenissen wordt de afkorting tegenwoordig ook gebruikt in de zin van Building Information Management, namelijk de intelligentie in het BIM-model en de mogelijkheid om de informatie te beheren en op te vragen.

doel van het onderzoek

Het doel van deze studie is om de overgang van het traditioneel bouwproces naar het bouwproces met BIM voor de wegenbouw ondernemingen en de andere bouwondernemingen in België te onderzoeken door een antwoord te formuleren op de onderzoeksvraag, namelijk “Op welke manier wordt BIM geïmplementeerd binnen de (wegen)bouwsector in België en waar staan ze momenteel in deze overgang tussen het traditioneel bouwproces en een bouwproces met BIM?” Hierbij wordt de focus gelegd op vier topics, namelijk de BIM-maturiteit, de voordelen van BIM, de nadelen van BIM en de toekomstvisie. Hiermee kan er vervolgens een beeld gecreëerd worden hoe de verdere evolutie van het BIM er de komende jaren zal uitzien.

De bevindingen en resultaten van het onderzoek kan u nu lezen op de website.

BIM Q&A op 17/12: schrijf je snel in!

Tijdens de tweede editie zullen alle onderwerpen behandeld worden die op voorhand werden bezorgd, maar ook de laatste nieuwtjes en lessons learned worden gedeeld.

Programma & inschrijven

https://wegenenverkeer.be/nieuws/onderzoek-uantwerpen-bim-georiënteerd-werken-binnen-de-wegenbohttps://wegenenverkeer.be/nieuws/bim-qa-op-17/12-schrijf-je-snel