Hertsens Wegenwerken plaatst Weholite buizen op terrein Agentschap Wegen en Verkeer

Gepubliceerd op 09-11-2020 10:24

Hertsens Wegenwerken plaatste Weholite, dubbelwandige HDPE-buizen, op het districtsterrein van het Agentschap Wegen en Verkeer in Gentbrugge, waar de opslag en distributie van strooizout en pekel gebeurt tijdens de wintermaanden. Deschacht is in België de exclusieve partner van TUBAO, fabrikant van de Weholite op maat gemaakte HDPE-buizen voor de opslag en distributie van onder andere afvalwater en drinkwater.

bron afbeeldingen: Deschachtbron afbeeldingen: Deschacht

Dubbelwandige HDPE-buizen voor opslag en distributie

De Franse fabrikant TUBAO produceert gegalvaniseerde stalen en HDPE-buizen voor waterbeheer, chemische afvoer en meststoffen. Geert Vanhecke is commercieel verantwoordelijke bij TUBAO Benelux: "Weholite, dat zijn onze dubbelwandige buizen uit hogedichtheidpolyetheen. We maken die op maat van de klant. Voor 1 stuk buis kunnen we tot 3 meter diameter en 21 meter lengte gaan – goed voor een volume van 150.000 liter. We kunnen die buizen ook aaneenkoppelen om zo nog veel grotere reservoirs te creëren.”

“Je gebruikt Weholite als opslagtank voor uiteenlopende materialen, van vloeibare voedingsmiddelen over afvalwater tot chemische producten. Ze doen ook dienst als pompstation en als tank voor de productie van biogas. Toch worden de Weholite-buizen het meest gebruikt voor de distributie, opslag en buffering van water. Dat was ook in Gentbrugge het geval."

Regenwaterrecuperatie voor pekelinstallatie

Olivier Maes, werfleider van Hertsens Wegenwerken: "In Gentbrugge, op het terrein van de strooidiensten van het Vlaamse Agentschap voor Wegen en Verkeer, hebben wij 3 Weholite-tanks geplaatst om het regenwater op te vangen dat op het dak van de gebouwen valt: 1 van 120 m3 en 2 van 100 m3. Die laatste werden onderling gekoppeld tot 1 groot reservoir van 200 m3. De grootste uitdaging was die enorme tanks op hun plaats krijgen. We zijn een week bezig geweest met de voorbereidingen. We hebben putten gegraven tot 4,5 meter diepte, de grondwatertafel verlaagd en van gestabiliseerd zand een uitkoffering gemaakt waarin de tanks zitten. Door de goede afspraken met Deschacht en de fabrikant hadden we maar 1 dag nodig om de tanks te installeren en aan te sluiten."

Op het terrein zijn ondergronds ook al pompkamers voorzien. Zowel in de Weholite-buffers als in de pompkamers installeert Eco Solutions eind september de pompen. Die recupereren het water en sturen het via een drukleiding naar de installaties om er pekel mee aan te maken. Marco Bellemans, Sales Engineer bij Eco Solutions: "Om de pompen aan te sluiten was er een speciale sturing nodig. Onze studiedienst paste de pompsystemen aan de Weholite-tanks en de pekelinstallatie aan. Tot nu toe verliep het proces heel vlot. Dat is het voordeel als je zo vroeg in het proces wordt betrokken. Dan kun je op voorhand afstemmen met alle partners en zitten de plannen en materialen in 1 keer goed."

Deschacht als exclusieve partner in België

Samen met TUBAO Benelux staat Deschacht in voor de engineering en verdeling van de Weholite-constructies in België. De studiediensten werken nauw samen, en organiseren het transport en de installatie.

Technische gegevens:

Weholite: gegolfde, dubbelwandige HDPE-buizen

100% vloeistofdicht

Levensduur onder de grond van 120 jaar

Bruikbaar bij temperaturen van -40 °C tot 65 °C

Licht in gewicht – praktisch voor transport en plaatsing

Verkrijgbaar in 1 stuk tot 3 meter diameter en 21 meter lengte

Veilig voor opslag van drinkwater en levensmiddelen voor mens en dier

Bestand tegen chemische producten, corrosie en extreme weersomstandigheden

Toepassingen:

wateropslag, buffertanks, opslag van chemicaliën, en ondergrondse en bovengrondse doorgangen

https://www.wegenbouw.be/bedrijven/759331/deschachthttps://www.wegenbouw.be/bedrijven/308900/hertsens-wegenwerken-n-vhttps://www.tubao-benelux.be/
Weholite, dubbelwandige HDPE-buizenWeholite, dubbelwandige HDPE-buizen
Lichtgewicht buizen met een grote weerstand voor grote volumesLichtgewicht buizen met een grote weerstand voor grote volumes