Na product- nu ook uitvoeringscertificatie

Gepubliceerd op 12-11-2020 08:10

Kwalitatieve materialen zijn de basis voor een geslaagd resultaat. Maar als die materialen niet op de correcte manier gebruikt worden, kan het alsnog mislopen. Daarom ontwikkelt COPRO, onpartijdige instelling voor de controle van bouwproducten, nu ook een systeem voor uitvoeringscertificatie. In overleg met de aannemers en de (publieke) opdrachtgevers zetten ze de checklists daarvoor momenteel op punt.

Bij het uitvoeren van grote infrastructuurwerken moeten alle producten die op de werf aankomen een kwaliteitscontrole ondergaan. Precies daarom werd COPRO in 1983 in het leven geroepen. Onafhankelijke inspecteurs doen bij de producenten steekproeven en nemen stalen, die verder gecontroleerd worden in het labo. Voldoet een product aan alle checks? Dan krijgt het een keurmerk.

VOLGENS DE REGELS VAN DE KUNST

COPRO staat voor COntrole van PROducten. Al dekt dat al lang de lading niet meer. Doorheen de jaren breidde COPRO zijn aanbod aan dienstverlening en de producten waarop deze van toepassing zijn stelselmatig uit. Het begon met betonproducten. Vandaag controleren de inspecteurs evengoed riooldeksels, vangrails, asfalt, en zo meer. Eigenlijk alle materialen en producten die nodig zijn om infrastructuurwerken uit te voeren.

Anno 2020 voegt het een groot luik toe aan de mogelijkheden: uitvoeringscertificatie. CEO Dirk Van Loo legt uit.

“Een goed product is de basis, maar het is slechts het begin. Als een vangrail niet correct geplaatst wordt, is het niet veilig. Daarom organiseren we nu, op vraag van aannemers en overheden eigenlijk, een uitvoeringscertificatie voor de sector, een nieuwe evolutie dus. We coördineren het opstellen van documenten met de eisen waar aannemers voor elk werk aan moeten voldoen. Denk maar aan opleidingen, uitrusting, machinepark, en zo meer.”

Een groot deel van dat proces is overleg tussen de publieke en private gebruikers – in de praktijk meestal respectievelijk overheden en aannemers –, de producenten en een schare experten van wetenschappelijke instellingen en kenniscentra. Al die uiteenlopende invalshoeken en aandachtspunten leiden tot een technisch voorschrift. Op basis daarvan kunnen de onpartijdige inspecteurs de uitvoerders gaan controleren, via steekproeven op de werf. De proefprojecten rond de plaatsing van vangrails en het uitrollen van buffering- en infiltratiesystemen voor regenwater staan al het verst. De certificatie daarvan gaat normaal gezien rond de jaarwissel van start.

Graag meer info? Ruben Verbeke - ruben.verbeke@copro.eu -  +32-2-4819534  of +32-497-438659

www.copro.euartikel uit Infra Magazine - hier downloaden
Na product- nu ook uitvoeringscertificatieNa product- nu ook uitvoeringscertificatie