Eerste 75 miljoen euro uit het relanceplan toegewezen voor concrete fietsinvesteringsprojecten

Gepubliceerd op 03-11-2020 11:58

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters gaat over tot actie en wijst in een eerste deelbeslissing 75 miljoen euro uit het relanceplan toe aan concrete fietsinvesteringsprojecten, verspreid over de verschillende provincies. Voor heel Vlaanderen betekent dit dat er geïnvesteerd zal worden in 140 fietsprojecten. Begin oktober maakte Lydia Peeters bekend dat in 2021 er 335 miljoen euro geïnvesteerd zal worden in fietsinfrastructuur in Vlaanderen. Een recordbedrag qua fietsinvesteringen.

bron: lydiapeeters.bebron: lydiapeeters.be

De fiets wint aan populariteit en dat is een boost die Vlaams minister Lydia Peeters verder wil stimuleren. Vlaams minister Lydia Peeters wil dan ook inzetten op veilige en comfortabele fietspaden maar dat vraagt de nodige investeringen. Vanuit het relanceplan worden extra investeringen in fietsinfrastructuur mogelijk. Met 125 miljoen euro extra vanuit het relanceplan worden de fietsinvesteringen voor 2021 opgetrokken naar maar liefst 335 miljoen euro.

Minister Lydia Peeters heeft haar administratie de opdracht gegeven om nu al 75 miljoen euro uit het relanceplan meteen vast te leggen in een lijst met concrete fietsprojecten. Voor heel Vlaanderen resulteert dit in een totaal investeringsbedrag van 75 miljoen euro om 140 projecten te realiseren.

“De eerste schijf van 75 miljoen euro uit het Vlaamse relanceplan wijzen we meteen toe aan een aantal concrete fietsinvesteringsprojecten. We willen een fietsreflex creëren bij elke Vlaming zodat die bij elke verplaatsing spontaan aan de fiets denkt. Tegelijk willen we de fietsambitie bij alle overheden verhogen. Door samen te werken kunnen we snel zorgen voor meer en betere fietspaden en fietssnelwegen. Daarenboven trekken we de fietsinvesteringen fors omhoog naar een jaarlijks bedrag van meer dan 300 miljoen euro per jaar.”

 

Ook investering in 5 veilige schoolomgevingen 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters investeert 40.529,44 euro om 5 schoolomgevingen in 3 gemeenten veiliger te maken. Dit gebeurt via de subsidie veilige schoolomgeving. “Binnen mijn beleid vormt verkeersveiligheid een topprioriteit. Met deze subsidie kunnen we samen met de steden en gemeenten de veiligheid van de schoolomgevingen in Vlaanderen verhogen. Kinderen moeten zich op een veilige manier naar school kunnen verplaatsen”, zegt Lydia Peeters.

Lokale besturen kunnen de subsidie veilige schoolomgeving aanvragen voor projecten die door snel uitvoerbare ingrepen de verkeersveiligheid in de schoolomgevingen verhogen. Lydia Peeters wil met deze subsidies gemeenten ondersteunen om in schoolomgevingen maatregelen te nemen die de veiligheid van de schoolgaande jeugd in de directe omgeving van de schoolpoort ten goede komen. De middelen werden bijvoorbeeld al ingezet om schoolstraten in te richten, fiets- en voetpaden heraan te leggen, markeringen, signalisatie en straatmeubilair aan te brengen en om een fietsbeloningssysteem op te zetten.

https://www.lydiapeeters.be/nieuws/extra-fietsinvesteringen-via-vlaamse-relance/https://www.lydiapeeters.be/nieuws/vlaams-minister-lydia-peeters-investeert-in-5-veilige-schoolomgev
Eerste 75 miljoen euro uit het relanceplan toegewezen voor concrete fietsinvesteringsprojectenEerste 75 miljoen euro uit het relanceplan toegewezen voor concrete fietsinvesteringsprojecten
Ook investering in 5 veilige schoolomgevingenOok investering in 5 veilige schoolomgevingen