Confederatie Bouw vraagt om vooral coachend op te treden bij flashcontroles tijdelijke werkloosheid

Gepubliceerd op 24-09-2018 10:15

Vanaf vandaag, maandag 24 september, tot en met zondag 30 september 2018 houdt de RVA een flashactie in de bouwsector om na te gaan of bouwbedrijven de regels met betrekking tot tijdelijke werkloosheid respecteren. De Confederatie Bouw vraagt de controleurs om voornamelijk preventief en coachend te werk te gaan, zoals dat ook de bedoeling is trouwens. Het is niet zo dat bedrijven die op één of ander vlak niet helemaal in orde zijn dat te kwader trouw doen. Iedereen weet dat de regelgeving steeds complexer wordt en dat de administratieve lasten nog verder toenemen.

De sociale inspecteurs van de RVA trekken vanaf morgen de hele week de baan op voor een flashcontrole 'tijdelijke werkloosheid' bij bouwondernemingen. Het doel van die controles bestaat er in eerste instantie in om ondernemers en werknemers uit de bouw te informeren over de geldende sociale wetten. De controleurs zullen de werkgevers en werknemers begeleiden naar een oplossing, maar ze zullen manifeste of terugkerende inbreuken wel verbaliseren.

Robert de Mûelenaere, Gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: "We vragen de sociale inspectie om toch voornamelijk preventief en coachend op te treden. De regelgeving is de laatste jaren weer een stuk complexer geworden en de administratieve lasten blijven toenemen. Binnen die context is een fout of een vergissing snel gemaakt. Daarom moet deze flashactie vooral een informatief karakter hebben."

www.confederatiebouw.be