Wat hebben pensioenen en rioleringen gemeen is thema van VLARIO-dag 2018

Gepubliceerd op 25-01-2018 15:11

Op dinsdag 27 maart 2018 vindt de 25ste VLARIO-dag plaats en dit laat VLARIO niet onopgemerkt voorbijgaan. Het thema van de VLARIO-dag 2018 is "Wat hebben pensioenen en rioleringen gemeen?". Een ongewone keuze lijkt misschien, maar tijdens de VLARIO-dag zullen de verschillende sprekers hier dieper op ingaan.

VLARIO vzw nodigt u heel graag uit voor het grootste evenement binnen de rioleringssector in Vlaanderen. Naast een inhoudelijk heel interessant programma (lees verder) bieden zij u daarna het ideale netwerkmoment aan op onze rioleringsmarkt. Meer dan 60 exposanten tonen u hun allerlaatste nieuwigheden.

Om 14u00 is een overlegmoment voorzien met de voorzitters van de werkgroepen. Al de vragen en suggesties worden hier besproken en ter harte genomen. Alle werkgroepvoorzitters zijn aanwezig op een centrale plaats van de rioleringsbeurs. Rond 15u00 is een feestelijk moment voorzien voor de 25ste VLARIO-dag, die zal eindigen omstreeks 17u.
 

Programma:

08u15 Ontvangst en registratie 09u15 Openingswoord  - Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw

09u30  Er was eens... 25 jaar Vlario, en nu? - Jean Berlamont, voorzitter VLARIO

09u50 De watersector: transitie naar een "natural capital" benadering. - Dr. Hans Bruyninckx, uitvoerend directeur Europees Milieu Agentschap

10u10  Wat is de toekomst van onze rioleringen? - Prof. dr. Ann Crabbé, gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen en senior onderzoeker  in de onderzoeksgroep Milieu & Samenleving van het UA departement Sociologie

10u30 Denk mee over het waterbeleid van de toekomst! - John Emery, beleidsmedewerker dienst secretariaat CIW, VMM  De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) bereidt de 3e waterbeleidsnota voor die eind 2018 in openbaar onderzoek gaat. Voor de  totstandkoming van deze nota is er resoluut gekozen voor een participatief proces om samen met onder meer de lokale besturen  vernieuwende ideeën en oplossingen te ontwikkelen. U krijgt niet alleen een overzicht van de stand van zaken maar vooral hoe u nog kan  meedenken over het waterbeleid van de toekomst.

10u45  Koffiepauze

11u15 Wat kost onze riolering? Een terugblik en toekomstverkenning. - Peter Aelterman, dienst Regulering Sanering, VMM Welke kosten voor gemeentelijke sanering werden gerapporteerd in 2016 en wat brengt de toekomst?  Wat zijn de uitdagingen vandaag en morgen voor de gemeentelijke financiering?

11u35 Wat betekent de "betonstop" voor rioleringsprojecten? - Prof. Patrick Willems, KU Leuven De Vlaamse regering formuleerde vorig jaar nieuwe doelstellingen inzake ruimtelijke ordening. In navolging van het advies van de Vlaamse  bouwmeester en om tegemoet te komen aan de ruimtelijke noden inzake wonen,  mobiliteit, energie, klimaat, waterhuishouding, economie,  maatschappelijk bestel, enz. wordt er ingezet op verdichting van de stedelijke kernen; de zogenaamde "betonstop 2040". De details worden  uitgewerkt in het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV). Voor VLARIO bestudeerde de KU Leuven de impact die BRV heeft op rioleringen en deze   resultaten worden in primeur voorgesteld tijdens de VLARIO-dag.

12u00 Ligt de oplossing van ondergelopen straten (alleen) bij de gemeenten? - Martin Lelie, sectorhoofd Grondgebiedzaken, gemeente Sint-Gillis-Waas Hoe consolideer ik mijn gemeentelijk hemelwaterplan? Welke instrumenten en mogelijkheden heeft een gemeente hiervoor?

12u20 Moeten we daar echt zo dikwijls over vergaderen? - Carl Verelst, voorzitter Werkgroep Projectmanagement  Welke concrete acties nemen de stakeholders om de doorlooptijd van een rioleringsproject te herleiden tot een aanvaardbaar niveau?

12u40 Slotwoord - Wendy Francken, directeur VLARIO

 

Inschrijven via :

www.vlario.be/vlario-dagen/vlario-dag-2018/