Omzetrecord in 2016 voor verkoop machines burgerlijke bouwkunde

Gepubliceerd op 22-06-2017 22:14

Op vrijdag 16 juni 2017 stelde Sigma vzw zijn jaarverslag en economisch dossier voor. Voorzitter Dries Van Haut mocht zeer positieve resultaten bekendmaken. 2016 werd een recordjaar, zelfs beter dan het uitzonderlijke 2008, net voor de crisis toen. Ook 2017 is goed gestart. Het eerste kwartaal doet het zowaar nog beter als in 2016.

De gecombineerde omzet 2016 bedroeg 1 miljard 442 miljoen euro tegen 1 miljard 350 miljoen euro voor 2008. Er werd tevens een record genoteerd qua verkochte machines, met bijna 6000 verkochte machines voor de afdeling burgerlijke bouwkunde. Ook de afdeling goederenbehandeling liet prachtige resultaten optekenen.

De machineverhuurders waren de grote motor achter de stijging. Dit geeft aan dat de markt in België toch aan het wijzigen is, m.aw. er wordt meer ingehuurd. En den verhuurders vervangen hun machines sneller, wat een positieve impact heeft op de verkoop.

Nadeel voor de machineverkopers is wel dat hierdoor de marges kleiner worden. De verhuurders kopen meerdere bouwmachines tegelijk en dit geeft druk op de marges.

Een belangrijke uitdaging voor de leden van Sigma is het opleiden van technisch personeel. Het onderhouden van al deze machines vergt immers veel technisch personeel, maar deze zijn zeer moeilijk te vinden op de arbeidsmarkt. Sigma vzw is reeds tijdje bezig met een vorming voor mechaniekers van zware bouwmachines, maar de regelgeving vertraagt alles enorm. De overheid zou hier wel mogen helpen, en ook participatie in de opleidingskosten zou meer dan welkom zijn.

Nog aandachtspunten voor onze overheden: slechts 1/4e van de inkomsten van de kilometerheffing wordt geïnvesteerd in onze wegen. Dit zou best wat meer mogen zijn. Ook de uitvoering van het Oosterweeldossier in Antwerpen zou een grote motor kunnen zijn voor de sector.

Nu Matexpo eraan komt en de eerste 4 maanden in zo positief zijn, lijkt het erop dat ook 2017 excellente resultaten zal opleveren.

sigmafederation.be/nl/home/