Kunstig grondverzet in het Zwin

Gepubliceerd op 15-05-2017 15:38

In het Zwin in Knokke-Heist prijkt momenteel de grootste zandsculptuur van de wereld. Kunstenaar Frank De Conynck maakte het imposante zandkunstwerk in opdracht van het Belgische familiebedrijf Aertssen, dat actief is in grondverzet, kranen en uitzonderlijk transport. Het werk met een oppervlakte van 40 op 40 meter en drie meter hoog stelt het logo van de aannemer voor. Het kan enkele jaren blijven liggen. "Zelfs regen heeft er weinig invloed op", aldus Frank De Conynck.

Grootste zandsculptuur ooit staat in ZwinGrootste zandsculptuur ooit staat in Zwin

De reusachtige zandsculptuur werd gemaakt voor de nieuwe bedrijfsfilm (productie Concept to Screen) van Aertssen, die de komende jaren over heel de wereld als promotie voor de aannemer zal vertoond worden. Dat gebeurde niet toevallig in het Knokse natuurgebied het Zwin waar Aertssen bouwt aan de grootschalige uitbreidingswerken van de Zwinvlakte. De zware machines stonden daardoor al klaar en dat gaf zandkunstenaar Frank De Conynck de kans om groots uit te pakken.

"We hadden de mogelijkheden, dus hebben we de grootste zandsculptuur ooit gemaakt. Er zijn wel al hogere zandsculpturen gebouwd, maar zo'n grondoppervlakte, dat is nog nooit gebeurd. Het zou ook niet lukken op een gewoon zandsculpturenfestival", zegt Frank De Conynck. Hij is al 15 jaar actief in de wereld van de zand- en ijssculpturen.

De tekst van dit uniek kunstwerk is ingelegd met mosselschelpen. In totaal is er 60.000 kubieke meter zand in verwerkt. Er zijn drie verschillende soorten zand in verwerkt. Het plaatselijke zeezand, het witte zand komt uit Brussel en Mol. Het is te vinden, niet ver van het bezoekerscentrum, op zo'n 500 meter van de Zwindijk. "We hebben daarvoor 3 verschillende soorten kranen gebruikt en nog eens een vrachtwagen of vier. Met 8 man hebben we de mosselschelpen gelegd", aldus de kunstenaar.

Het zeer uitzonderlijke werk zal te zien zijn in Knokke, tot oplevering van de werken (binnen 2 jaar).

www.aertssen.beAertssen werft aan: vacature arbeider wegenbouw / riolering regio Antwerpen & regio Gent (klik hier)