Wegebo plaatst rioleringsstelsel voor duurzame Greenwood wijk in Sint-Lambrechts-Woluwe

Gepubliceerd op 01-06-2016 20:42

Bij het groot vastgoedproject Greenwood doet Wegebo, afdeling van Colas Belgium, de 1ste fase van de omgevingsaanleg. Voor het rioleringsstelsel op de site van Val d'Or in Sint-Lambrechts-Woluwe leverde Deschacht HDPE-buizen aan aannemer Wegebo. Het complete project zal op termijn bestaan uit een nieuwe duurzame wijk. Met plaats voor 1.300 nieuwe bewoners, verspreid over 570 woningen. Greenwood zal een groen woongebied vormen, voldoen aan de huidige milieu-uitdagingen en bijdragen aan de ambities van het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling (GPDO) in termen van het verhogen van de Brusselse bevolking.

buizen worden aan elkaar gelastbuizen worden aan elkaar gelast

Waarom HDPE kiezen voor riolering

Net zoals bij vorige samenwerkingen, besprak Deschacht vooraf met Wegebo welke oplossing optimaal is voor dit enorme bouwproject. Voor het rioleringsstelsel zowel als de grasdallen, werd voor HDPE-buizen gekozen in plaats van beton. Het voordeel van deze weloverwogen keuze is essentieel voor Wegebo: regenwater kan met een grote kracht afgevoerd worden, ondanks dat HDPE-buizen een kleinere diameter hebben dan betonnen buizen.

De buizen worden bovendien aan elkaar gelast, waardoor de voegen naadloos aan elkaar passen. Het risico op scheuren wordt hierdoor geminimaliseerd. Een bijkomend voordeel is de diameter van de HDPE-buizen: zowel vooraan als achteraan is deze dezelfde. Door middel van een lasmof met een grotere diameter worden de buizen aan elkaar gelast. Hierdoor kon Wegebo, net zoals in het geval van een betonnen rioleringsstelsel, met 2 strengen werken: één voor vuil en één voor regenwater.

Afwerking grasdallen in HDPE

Voor de afwerking op de grasperken en tussen de rijzones en de parkeerzones, besliste Wegebo opnieuw om met grasdallen in HDPE van Deschacht te werken. Dit verhoogt de stabiliteit en zorgt ervoor dat het grind netjes op z’n plaats blijft liggen op de parkeerzones.

Zowel het rioleringsstelsel als de afwerking van de grasdallen was een weloverwogen keuze, die beide bedrijven in onderling overleg maakten. Wegebo kon rekenen op de expertise van Deschacht en net zoals bij vorige projecten. “Sven van Deschacht staat steeds ter onzer beschikking. Als er iets was dat ik nodig had tijdens onze samenwerking, kon ik hem steeds bereiken”, aldus Ward De Smedt van Wegebo.

www.deschacht.euwww.wegenbouw.be/bedrijven/587865/colas-belgium
Deschacht leverde HDPE-buizen aan WegeboDeschacht leverde HDPE-buizen aan Wegebo