Provincie Oost-Vlaanderen gaat jaarlijks 20 km fietssnelwegen aanleggen

Gepubliceerd op 17-09-2015 17:20
De provincie Oost-Vlaanderen investeert de komende tien jaar 25 miljoen euro in de aanleg van 203 extra kilometer fietspad langs rivieren en spoorwegen, en op jaagpaden. Zo worden de tien Oost-Vlaamse fietssnelwegen, goed voor 667 kilometer, gerealiseerd.

Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) gaf deze maand (09/2015) in Beervelde de eerste spadesteek van de fietssnelweg tussen Gent en Antwerpen. Het traject Beervelde-Lokeren loopt langs de spoorweg. De provincieraad had op 3 september unaniem de plannen voor de aanleg van tien fietssnelwegen in Oost-Vlaanderen goedgekeurd. De komende tien jaar wordt telkens 2,5 miljoen euro geïnvesteerd in de aanleg van deze veilige fietspaden, vaak in eigen bedding. In totaal zullen dan 667 kilometer van deze fietssnelwegen door Oost-Vlaanderen lopen. Vanuit Gent zal je dan vlotjes kunnen fietsen richting Antwerpen, Mechelen, Kortrijk, Geraardsbergen, Oudenaarde of Brugge. Want ook de andere provincies maken werk van dergelijke fietssnelwegen.

"Dit is de oplossing voor het woonwerk- of woonschoolverkeer", stelt gedeputeerde voor Mobiliteit Peter Hertog. De provincie investeert al langer in haar fietsnetwerk, maar sinds het mobiliteitsdecreet van 2013 wordt een versnelling hoger geschakeld. Er werden overeenkomsten gesloten met onder meer spoorwegbeheerder Infrabel en Waterwegen en Zeekanaal. "Fietssnelwegen moeten de ruggengraat worden van de bestaande hoofdroutes. Het worden fietspaden van topkwaliteit om snel en vooral veilig langere afstanden te overbruggen. De komende jaren moeten we nog 203 kilometers aanleggen", stelt Peter Hertog. Die missing links komen er langs spoorwegen, waterlopen, oude spoorbeddingen, gemeente- en gewestwegen. Ze worden minstens drie meter breed en bieden plaats aan twee maal twee fietsers. Er komt verlichting waar nodig of mogelijk. Een uniforme bewegwijzering in heel Vlaanderen moet de fietssnelwegen duidelijk aanduiden.

De provincie verhoogt ook de subsidies aan de gemeenten voor de aanleg van fietscorridors. Dat zijn fietspaden en fietsstraten waar de aanleg van deze snelwegen niet mogelijk is. De provincie financiert de aanleg voor honderd procent.

(bron: hln.be / Provincie Oost-Vlaanderen)

www.oost-vlaanderen.be/fietssnelwegen