Het aftellen is begonnen

Gepubliceerd op 02-02-2015 16:30
Op 4 en 5 februari 2015 vindt in Brussels Expo de 11e editie van de Dag van de Openbare Ruimte plaats, de toonaangevende Belgische vakbeurs met lezingen op het gebied van ontwerp, inrichting, onderhoud en beheer van openbare ruimte. Op de beursvloer staan ruim 170 exposanten met producten en diensten binnen de sectoren: Groen, Licht, Bestrating, Straatmeubilair, Spelen, Advies & Beheer, Landschapsarchitectuur & Ontwerp.

De Dag van de Openbare Ruimte staat bekend als een sfeervol en professioneel evenement en wordt door bezoekers en exposanten gezien als een vast jaarlijks ontmoetingsmoment voor iedereen die beroepsmatig te maken heeft met openbare ruimte. In 2014 bezochten 2.736 vakgenoten de Dag van de Openbare Ruimte. Sinds de eerste editie in 2005 wordt de beurs georganiseerd door beursorganisator ExpoProof. Het aantal bezoekers, waaronder voornamelijk ambtenaren, aannemers, landschapsarchitecten, ontwerpers en adviseurs, neemt ieder jaar toe.

Vier thematische lezingenreeksen

Tijdens de Dag van de Openbare Ruimte op 4 en 5 februari organiseert Steunpunt Straten, evenals voorgaande jaren, vier thematische lezingenreeksen. De programmering wordt in samenwerking met vakorganisaties uit de drie gewesten gecoördineerd: Kubiekeruimte, Maison de l’Urbanité, ]pyblik[ en het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw. De lezingen vinden parallel plaats in de twee zalen boven de beursvloer. Op woensdag 4 februari gaat de aandacht uit naar ‘groen en blauw’, waarbij groenvoorziening en water aan bod komen. Aansluitend bij recente ontwikkelingen waarbij burgers het belang van publieke ruimte op de agenda zetten, staat ook het thema ‘bottom up processen’ op het programma. Op donderdag 5 februari vinden binnen de thema’s ‘verkeer en mobiliteit’ en ‘infrastructuur’ telkens vier presentaties plaats. De presentaties worden in het Nederlands of het Frans gehouden.


Extra programma op woensdag 4 februari

11.00u - Officiële opening van de beurs door Pascal Smet
Om 11.00u wordt de 11e editie van de Dag van de Openbare Ruimte officieel geopend door Pascal Smet, Minister van Mobiliteit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

13.00u - Voorstelling cijfers en conclusies van het onderzoek ‘Het kind en de rekening: hoeveel besteden de Vlaamse gemeenten aan speelinfrastructuur?’ door Jan Dietvorst, secretaris van Recreabel
Speelterreinen zijn blikvangers in een kindvriendelijke openbare ruimte en brengen burgers bij elkaar. Logisch dus dat gemeenten investeren in speelinfrastructuur. Maar hoeveel geven de Vlaamse gemeenten uit aan de inrichting van speelterreinen? Doen we het goed of kan het beter? Hoeveel speeltuinen zijn er überhaupt in Vlaanderen? Waar vinden we ze? Wat zijn de trends? Branchevereniging Recreabel vzw liet een onderzoek uitvoeren om onderbouwde antwoorden te vinden op deze vragen. Dankzij de medewerking van meer dan de helft van de Vlaamse gemeenten hebben we voor het eerst serieuze cijfers over deze thema’s.

15.00u - Bekendmaking winnaar en prijsuitreiking International Public Space Design Competition 'Prefab Beton Urban Furniture & Sport' door UDB (Union of Designers in Belgium)
De eerste International Public Space Design Competition 'Prefab Beton Urban Furniture & Sport' werd georganiseerd door UDB (Union of Designers in Belgium) en gesponsord door Urbastyle in samenwerking met ExpoProof. Er werden 74 projecten van deelnemers uit 33 landen ingediend en beoordeeld door gerenommeerde industrie professionals. Er zijn uiteindelijk drie Laureaten toegekend en er is één eervolle vermelding geselecteerd uit in totaal negen finalisten, komend uit Polen, Italië, Frankrijk, Egypte, Verenigde Staten, België, Canada en Engeland.
 

Voor GRATIS  toegangskaarten kan u zich registreren via:

www.openbareruimte.be
Ook wegenbouw.be is aanwezig op de beursvloer (stand nr 5.43)Ook wegenbouw.be is aanwezig op de beursvloer (stand nr 5.43)